HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Megroppant a koalíció

2008.03.29. 17:06 :: urbangeri

Na akkor most mi van?

Megreccsent a baloldal és megreccsent a koalíció is. A Koalíció hatalmas maflásba futott bele a népszavazás képében. A következmények levonása és sikeres változtatások, vagyis a  megújulás kényszere egyszerre nyomasztja mindkét baloldali pártot. Mindenki a maga módján, meglehetősen fejetlenül próbál kimenekülni az égő házból. Ebbe a menekülésbe sorolható Horn, Mesterházy és Gyurcsány nyilatkozata is. Horn volt az első a sorban, ő az SZDSZ és saját buktájából akart és akar kimenekülni. Mesterházy megkezdte a balhé SZDSZ-re hárítását és végül, az imént Gyurcsány próbált szimbolikusan felelőst találni.

Szerintem több fajta jó megoldás is létezik a kialakult válságra, akár a koalíció fenntartása, akár a szakadás esetén is. Mondjuk engem inkább az SZDSZ érdekel.

Az egészségügyi minisztérium kell a halálnak. Koalíciós szakítást számomra nem ér ennyit, bár nem kell mindenáron maradni. El lett baszva a kommunikáció és az egyeztetés, a nép nem akarja, ez már igaz. Lehet, hogy szar is a kialkudott törvény, amit 60%-ban a szocik csinálták amúgy is. Könnyen lehet, hogy nem is működne jól az egy megye egy biztosító struktúra, bár kezdetnek talán megtenné. Szerintem vigyék el a balhét az öregek, akik eddig csinálták, tárcát meg lehet cserélni. Mondjon le inkább Kóka vagy Horn, mintsem Horváth Ágnes.

Az is rendkívül zavaró, hogy ott van Lamperth Mónika, aki már 6 éve csinálja nagyban a semmit. Milyen reformkormány az, aminek Munkaügyi Minisztériuma öt év alatt, több billió forint felhasználásával 1 százaléknyit javította csak a foglalkozatást (KSH 2002-07). Ha annyira őszinte reformer Gyurcsány, akkor azt is ki lehet mondani, hogy az MSZP környékén is vannak nagyon gyenge láncszemek. Tulajdonképpen a leggyengébbek.  Miért nem kellett lemondania Veres Jánosnak, aki 10% feletti hiányt csinált? Miért nem a MEH-ben rúgnak ki valakit, hiszen a kormány kommunikációs büdzséjét ott kezelik? Ott felejtettek el kommunikálni, és hagyták magára - talán tudatosan is - a koalíciós partner minisztériumát. Szóval akár Gyurcsány is, bár ez nem tűnik annyira reálisnak.

Ha az MSZP is leváltaná leggyengébb miniszterét, akkor ehhez a gesztushoz az SZDSZ is komolyabb presztizsveszteség nélkül csatlakozhatna. De így elég durva lépés volt, nehéz erre mit lépni, bárki is az SZDSZ elnöke. Másrészt ezt a kormányátalakítást az SZDSZ tisztújítása után illett volna inkább nyélbe ütni. Addig boldogítsa inkább Gyurcsány sajátjait, a magas teve másik púpján.

20 komment

Címkék: mszp szdsz új baloldal

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr61402120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bakura - Szabadság, egyenlőség, testvériség · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2008.03.29. 18:45:58

Nagyjából egyetértek. Pont azért lép most Gyurcsány, mert most gyenge az SZDSZ. Ezt lovagolja meg. Fordított helyzetekben az SZDSZ is kihasználja az alkalmat.

2008.03.29. 21:57:00

Zoli: "Fordított helyzetekben az SZDSZ is kihasználja az alkalmat."
Csak egyet mondj!
Ha ezek után a szadi vezérei nem lépnek, megérdemlik, hogy lenullázzák őket. Ennyi.
Fletó meg ... ehh, majdnem azt kívántam, amit anno Toller a FIDESz-nek ... de tövig.

dolphin 2008.03.30. 00:14:08

Nem 'tom, de nekem ugy tunik, hogy amit Fleto "sugallt", az nincs annyira messze attol, amit Szent-Ivanyi fogalmazott meg mai hvg-s villaminterjujaban...:

"Másképpen kell politizálni, az elmúlt két év retorikája lejáratódott. Társadalmi támasza nincs, eredményre nem vezetett.
Mindezzel őszintén szembe kell nézni. Sok időnk nincs, két év múlva eljön az igazság pillanata, a választók ítéletet mondanak felettünk. Szerintem a népszavazás jó időben jött, arra figyelmeztette a koalíciót, változásra van szükség. Ugyanígy, bár eredetileg senki sem akarta, az SZDSZ-ben soron következő tisztújítás is esélyt adhat egy új politikai kurzus meghirdetésére. "
hvg.hu/velemeny/20080327_szent-ivanyi_szdsz_reform.aspx

Bakura - Szabadság, egyenlőség, testvériség · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2008.03.30. 08:28:32

kelgyo: Pl. 2006 őszén az SZDSZ a fővárosban kijelentette, hogy Demszky a jelöltje. Nem hajlandó az alkura. Ezek után a szociknak nem maradt más hátra fogcsikorgatva mögé álltak, mert nem volt felépített jelöltjük és nem kockázathatták Tarlós István győzelmét.

A koalíciós tárgyalások eredménye is más lett 2002-ben az MSZP kétfejűsége idején, mint 2006 tavaszán, amikor Gyurcsány a legerősebb volt...
Megyó idején az egészségügyi reform is liberálisabb lehetett volna. Meggyőződésem.

Megyó bukásánál is egy erős SZDSZ-t és egy gyenge, bizonytalan MSZP-t láthattunk. lett is miniszterelnökcsere.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.03.30. 09:39:21

dolphin: Egyetértek Szent-Iványival, erről szól hosszú elemzésem is ujgen.blog.hu/2008/03/29/tul_a_horn_fokon
az SZDSZ-en szerintem a változás kényszere, az MSZP meg olyan, amilyen. Engem az kevésbé érdekel.

kelgyo: beszéltem pár ismerőssel, ők hasonlóan gondolkodnak hozzád, vagyis egészen pontosan a végeredmény azonos, ki kell lépni. Én ebben nem feltétlenül hiszek, mert szerintem az SZDSZ két kulcstárcája a GKM és KVVM. Az EÜM számomra mostohagyerek volt, és folyamatosan éreztem a gyatra kommunikációt, meg egyéb felelőségi kérdéseket
ujgen.blog.hu/2008/03/20/leallni_fiuk
ehhez még annyit tennék hozzá, hogy menet közben lett kitalálva az EÜ-reform, ezért is vitte el az energiákat maga a szabályázás, miközben kommunikációra már nem futotta. Ezért vállalnia kéne valakinek a felelőséget.

Zoli: Gyurcsány nem gyenge, bár a vezetés tán leváltaná, a tagság még mellette áll.
index.hu/politika/belfold/mszpelemz113/

dolphin 2008.03.30. 12:26:05

urbangeri,

igen nagyjabol ket ut all az SZDSZ elott, es hogy melyiken indul el/megy tovabb az sokban fugghet a tisztujitastol.

Az egyik, a Kokaek altal szignozott, markans gazdasagi neoliberalizmus, aminek logikus velejaroja a koaliciobol valo kilepes lesz. A masik, a Beki es Szent-Ivanyi altal is belengetett valtozas, ami a jelen helyzethez jo esellyel illobb, mersekeltebb neolib gazdasagi filozofiat venne elo es a zold vonal megerosodest (is) jelentene. (Ezt ha jol sejtem Kokaek, a "liberalis eszme elarulasakent" probalnak majd eladni, ami termeszetesen hamis, hiszen liberalizmus is egy gondolathalmaz, amibe tobb minden belefer.) Ebbe az iranyvaltasba viszont a KVVM es GKM osszehangolt mukodese nagyon is beleferne. Az egeszsegugyben pedig, ahol a politikai valosag szerint mostantol mar nem lehet komolyabb valtozast par evig eloidezni, valami vallalkozoszellem "karmentest" vegezhetne.

Egyebkent egyik forgatokonyv sem hordozza annak a garanciajat (foleg mert az elmult 6 ev soran a part vezetese teljesen lejaratta azt az "ervet", hogy az SZDSZ mennyire kompetens tud lenni), hogy a legkozelebbi valasztason meg lesz az 5%, bar szvsz utobbival nagyobb esely lenne ra...

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.03.30. 14:27:11

dolphin: Kóka gazdasági neoliberalizmusával szemben szkeptikus vagyok, mert Jaános baromságokat puffogtatott össze-vissza, dübörgő gazdaságról beszélt, amikor a szakadékba dübörögtünk. Valahol ott kezdődik, hogy lehetőleg ne egy olyan ember definiálja a liberalizmust, aki előbb akar szerepelni, aztán kezd el gondolkozni.

Gyurcsány 3 adójavaslata mind szerepelt a Liberális Gazdasági Kabinet előtt, ezért simán lehetett volna azt mondani, hogy egyetértünk, csak kevés; ehelyett jött a kioktatás, egyikkel sem ért egyet az SZDSZ. Sztem ez téves helyzet- és önértékelésen alapuló feleslegesen kötekedő politizálás, talán ezért is vagyunk ott ahol. Szerintem lehet nem ilyen önveszélyes módon is kritizálni.
Szóval a változás nem neolib vs mérsékelt lib vonalon, hanem kioktató vs magyarázós/megértetős politizáláson lenne.

Béki Gabriellát elvi szilárdsága miatt csípem, de gazdaságpolitikában nem igazán figyelek arra, mit mond, mert szerintem nem koherens. (Pl. nyugdíj kapcsán tudtommal fúrta a szigorítást. Persze lehet, h Béki jót javasolt, de most itt tartok.)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.30. 17:45:21

Szakadékban a dübörgést felerősítik a falak. :(

Nem tudom, én félek az elkövetkező két évtől. Megint ott vagyunk, hogy érdemit nem fognak csinálni.

2008.03.30. 20:31:11

Zoli: Ne viccelj. Molnár a nyomába nem léphetett volna Demszkinek, és ha Demszki enged, a koalíció veszít. Ez kellett volna?
Megyó. Na, nehogy már a szadi miatt veszítsen! Hacsak azért nem, mert ő is gerinctelen volt, és konzekvensen szarban hagyta szadis minisztereit, ha támadás érte őket. Na, már önmagában ettől megérdemelt bukás volt. De Megyó amúgy is puhatestű volt, kezdettől fogva elbaszta a dolgokat.

2008.03.30. 21:03:50

Még az előzőhöz. Nem volt véletlen az anno vitatott Fodor Gábor - Ungár Klára féle kijelentés, illetve vélemény: Meggyesinek mennie kell.
(Később vitatták ezt a kijelentést, cáfolták is, hogy elhangzott volna, de pechjükre előttem tagadhatják, mert ott voltam az ominózus gyűlésen Budán, és saját fülemmel hallottam.)

2008.03.30. 21:05:03

Úgyhogy emberek: jelentem, a koalíció már Megyó óta ropog.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.31. 14:46:26

Szerintetek ki az a négy SZDSZ-es képviselő, akit GyF megvásárolt?

dolphin 2008.03.31. 18:16:29

Kicsit röhejes ez a szívek harca; mintha nem pont az SZDSZ-en belül merült fel először, hogy Horváthnak menni kellene (index.hu/politika/belfold/szdsz080311/).

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.04.01. 00:35:56

egyiketsem: Ez kommunikációs fogás, genyózás. Nem nagyon van ilyen.

dolphin: Hát én is gondolkodtam Horváth Ágnes távozásán, tárcacserét is el tudnék képzelni.

2008.04.01. 08:16:57

Egyiketsem: "Szerintetek ki az a négy SZDSZ-es képviselő, akit GyF megvásárolt?"
Jó a kérdés, de a szadi nem szoci, ne felejtsük el.
Stilszerű a kérdés, a feltevő magában, - akarom mondani: nevében - hordozza a választ. ;-))))))))))))
Remélem.

2008.04.01. 09:26:27

Talán még annyit az eLőző kommentemhez, de csak azért, hogy súlya legyen:
Az egy dolog, hogy a szocik megveszik, amit lehet, és el is adnak, amit lehet, szóval m áig iszonyú korruptak.
De... A koalíció nem mndenáron való egyezést jelent - SŐT! Azért mert egyesek és mások a "liberális" szót szitokként alkalmazzák, még nem jelenti azt, hogy a liberálisok megvásárolhatók. A liberális értékek - és a szadi ezeket követi megalakulása óta, sőt a szamizdatos korszakuktól fogva, vagy tán mióta a világ áll.
Szóval: tessen már megérteni, vagy legalább utánaolvasni, mit takar a liberalizmus, és azután elgondolkozni ilyen sületlenségeken. NEM MEGVÁSÁROLHATÓK! Aki igen, az nem is ide való.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.04.02. 07:51:00

kelgyo: dominánsan nem, de minden pártban vannak iszonyatos figurák. Ráadásul a pártszervezet elsorvasztása a hatalomban maradásért kötött roadásszagú kompromisszumok felvizezték a pártot. Nagyon kemény a harc odabenn a becsületesek és megvásárolhatók között. És persze Kóka környékén is vannak egyenes figurák, csak hát jóval kevesebben. (És ugyanígy Fodor környékén is kevésbé becsületesek, jóval jóval kevesebben.)

2008.04.02. 08:14:53

Kb. így gondoltam én is, és talán most sikerül ezektől a kétes elemektől megszabadulni, legalábbis nagyrészt. De arányaiban valahogy mégis úgy tűnik, hogy a szadi relatíve tisztább, mint sok más - sajna főleg vezető nagy - párt. Rosszul látom?

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.04.02. 10:07:13

Urbangeri,

igazad lehet, mert most már lejön, hogy Gyurcsány sem erre számított. Kár volt szemberöhögnie Kókát.

Idegek játéka volt, veszített - persze attól függ, honnan nézzük. Mert az SZDSZ így most meghatározhatja magát saját szavazói számára, a csalás-ügy is a háttérbe szorult (vajon miért rohangál ki Fodor az ülésekről?), és az MSZP is meghatározza magát saját szavazói számára - azaz jön a szociális érzékenység nevű osztogatás. :(
Amihez a Fidesz is (mit tehetne majd?) - persze, hogy asszisztálni fog. :(

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.04.05. 08:11:16

kelgyo: szerintem is sok szempont szerint tisztább, de azért vannak belül gázos dolgok. Pl. az öregek hatalmi fixációja azért elég alantas.

egyiketsem: Fodor megkülönbözteti magát.
süti beállítások módosítása