HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Felelős ellenzékiség

2010.02.28. 11:09 :: urbangeri

A Fidesz olyan ellenzéki pártnak tűnt, mely számára az ország még mélyebbre taszítása sem volt drága, csak az MSZP-SZDSZ, majd az MSZP kormány munkáját akadályozni tudja. (Pedig az elkövetett hibák önmagukban is elegendőek lettek volna, igaz akkor nem lenne kétharmad, és a Jobbik is gyengébb lenne.) A szociális népszavazás kapcsán bármilyen oldali felelős politikus elkezdhetne hazaárulózni, ha nem használták volna már el kellően ezt a szót, ill. ha a hazaárulózás előrébb vinne bármit is. Szóval legyünk inkább megengedők, és maradjunk annyiban, hogy otromba lépés volt, de ha már megörtént, akkor majd ha nehezen is de másképp kigazdálkodjuk. (Pl. némi cinizmussal a vagyonadó segítségével is szerezhetünk bevételeket, hogy pótoljuk a kilőtt 160 milliárdot.)

Na ilyen ellenzékiségre nincs szükség továbbra sem. Így számomra nagyon vonzó lenne, ha a jövendő ellenzéki pártok programjában megjelenne a felelős ellenzékiség programja. A felelős ellenzékiség mondjuk ott kezdődik, hogy nem kívánjuk se a Fidesz, se Orbán Viktor gyors bukását azon az áron, hogy az országnak rosszul menjen. Egy újabb államcsőd, de akár csak a rossz gazdaságpolitika is egész gyorsan megrogyaszthatja a következő kormány uralmát is, ám az efféle gyors bukás nem lehet kívánatos, mert nagyot szívna velük a nép is.

Tehát inkább lehet reménykedni abban, hogy az Orbán kínálta demokrácia minősége nem fog megfelelni az igényes magyar választóknak. Azért erre kevés esélyt látok. Nagyobb az esély rá, de már kevésbé kívánatos, ha csak közepes gazdasági teljesítményt nyújt a Fidesz kormány, vagyis a 12 újonnan csatlakozóból álló, felzárkozó mezőny második fertályban foglalunk helyet 4 év nemzetieskedő kormányzás után. Ezt a verziót is szívesen cserélném, egy felzárkozó top3-as pozícióra, akár Orbán 8 év árán is.

Nem kell a gatyába trottyantani, eljön majd az új idő, amikor összekapják magukat a bal ill. közép pártok. De ezek a pártok semmiképpen ne a másik és az ország leggyalulásán keresztül jussanak a hatalomba. Hanem lassan, kétharmad nélkül, saját erényeikre és erősségeikre építve, olyan fícsörökkel, mint pl. a nemzeti konszenzusra való érdemi törekvés.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr711796557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heima (törölt) 2010.03.02. 23:26:31

lassan meg kell majd próbálni feldolgozni a 2006 utáni elkúrásokat is, és kimondani hogy a dilettáns ámokfutás nem egyenlő a reformmal.

egyébként jó tudni hogy a fidesz tönkretette az országot az elmúlt 8 évben. hiába, ilyenek ezek, nem emlékeznek a 98-02 közötti példás ellenzéki teljesítményre, ami még véletlenül sem a vég nélküli fikázásról, szardobolásáról, állandó faszitaveszélyről szólt.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2010.03.04. 20:34:42

@heima: megtörtént, a blog korábbi posztjaiban ez elég világosan látható. Végigkritizáltam az SZDSZ utolsó 4 évét, a legutolsót kivéve, mert akkor meg már kiszálltam. Jórészt azért, mert nem mentek jó irányba a dolgok, no meg adott időt szántam a dologra. Az idő letelt, és én nem értem el amit akartam. Új dologgal és máshol kellett próbálkoznom.

98-02 régen volt, ami akkor még oké volt, már nem az. Fasiszta veszély a Jobbik fényében utólag mosolyogtató sztori. Nyilván a fő felelőség az MSZP-é, a Fidesz és a ciklus végére elpusztuló SZDSZ felelőségét meg nehéz összemérni, mert más történetekről van szó, ezért az egyéni preferenciák nagyon bejátszanak a megítélésben.

Viszont én itt a jövőről írtam. Azzal van valami gond?

heima (törölt) 2010.03.05. 01:39:16

@urbangeri: nem feltétlenül az SZDSZ-re, hanem a bal(liberális) kormányzati ámokfutásra gondoltam, 2006-ig ugye már kötelező megbocsájtani, hiszen elhangzott az igazságbeszéd, de az olyan elkúrások, mint a vizitdíj, ingatlanadó, az ÚMFT, a kormányzati informatika, a közszolgáltatások felszámolása, adóemelések stb stb mind még feldolgozatlanok, hősi eposzként, sikersztoriként élnek a fejekben, látod, te se állod meg hogy ne siránkozz egy sort minden posztban a vizitdíjon.

Jövő: alapvetően MSZP-Fidesz-Jobbik parlamentre számítok, nem várok semmi jót a baloldali ellenzéktől, de nem is igazán érdekel. Ami fontos, az a kormányzati teljesítmény, én a Fidesztől várom el a helyes politikát, a jó minőségű kormányzást, és ha lesz, ha nem lesz kétharmad semmiképp nem fogom elfogadni, ha azzal jönnének, hogy a csúnya ellenzék megakadályozta a jó kormányzást, ez kőkemény bullshit.

Az viszont 100%, ha jól csinálja a Fidesz-kormány, ha nem, és a gazdasági helyzet javul, akkor az a Bajnai-csomagnak lesz köszönhető. 98-01 között is Bokros Lajos kormányzott, de 2002-őt már nem vállalta :D

heima (törölt) 2010.03.05. 01:42:02

@urbangeri: ha jól emlékszem azt mondtad, hogy 2002-ben léptél be az SZDSZ-be. Leghamarabb mondjuk 2003-ban, a Sulinet Expressz program elindításakor nem érezted, hogy ez nagyon gáz?

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2010.03.06. 21:24:40

@heima: 2005-től kezdtem aktívabb lenni, jobban követni a történeteket. Amúgy a Sulinet valóban nem egy hipertörténet, sőt inkább felesleges pénzköltés volt. De azt hiszem, h egy nagyságrenddel kisebb pénz mozgott benne mint a lakástámogatásban.

2006 előtt a felesleges pénzszórás, 2006 után a rossz irányú kiigazítás volt a két legnagyobb hiba. Ha az első nincs, a második sem kellett volna.

A vizitdíjat meg jó tulajdonságú adónak tartom. Használó fizet és a költségek egy része legalább nem a becsületes adófizetőket terheli, hanem mindenkit. Az meg egy baromság, hogy ennek a kormánynak minden lépése rossz volt. Ez egy szar magyar történet, hogy bármi, amit a másik oldal csinál az rossz.

heima (törölt) 2010.03.07. 18:08:19

@urbangeri: "De azt hiszem, h egy nagyságrenddel kisebb pénz mozgott benne mint a lakástámogatásban." Hát igen, az is egy gyönyörű történet, hogy hogyan kúrta szét a lakástámogatási koncepciót az MSZP-SZDSZ kormány.

'A vizitdíjat meg jó tulajdonságú adónak tartom.' Én is. Ha kitermelhető tb járulék szint van, legalább középszar ellátás, és mindenkinek fizetni kell, értelmezhető összeget, (főleg elektronikus módszerekkel) pl Csehország.

De a brutális járulékteher mellett nulla ellátás és gyakorlatilag csak annak kell fizetnie, aki egyébként is járulékfizető, sorba állva azért hogy befizessen egy vicc összeget, na az úgy nagyon nem működik.

"Az meg egy baromság, hogy ennek a kormánynak minden lépése rossz volt. Ez egy szar magyar történet, hogy bármi, amit a másik oldal csinál az rossz."

Én is szeretném ezt hinni. Ez nagyon logikusnak és ésszerűnek hangzik (Tölgyessynek is volt hasonló gondolatmenete), de nem tudom megerőszakolni a tudatomat, nem tudom a gagyira azt mondani, hogy jó. És nem tudok nem gagyit mondani a ballib 8 éves sikerkormányzásából. Még ami értelmes közpolitikai lépés lett volna, az is rossz helyen, rossz időben, rossz ütemben, pocsék kivitelezés mellett született. Egész egyszerűen nincs a baloldalnak (arány)érzéke a kormányzáshoz. Nincsenek célok (vagy hetente más a mantra), nincs jövőkép, nincs stratégia, és emiatt minden lépés adhoc, rendszertelen, rövidtávú, összehangolatlan.

Egy példán hagy érzékeltessem: digitális tábla. Ki mondaná hogy nem jó dolog, én se szívesen nyeltem a krétaport, de adott téren (oktatás), mind a problémák, mind a válaszok terén nagyon hátul van (ha úgy tetszik nagyon alacsony a társadalmi hozama), amikor vidéken iskolákat kell bezárni és balkáni állapotok uralkodnak az épületállományban. Tehát nem hogy alacsony lett a társadalmi haszon, de elvette a lehetőséget, az erőforrást a tényleges problémák elől.

Lehet erre persze azt mondani, hogy jó, jó a digitális tábla, mert interaktív, meg európai, de én nem tudom nem látni a fentieket.

És ez van gyakorlatilag a teljes EU pénzosztással: remek, hogy utak, közintézmények, szennyvízrendszerek stb épülnek (és akkor most tegyük a korrupciót békés zárójelbe), de nem tudom nem észrevenni, hogy ezeket a forrásokat mind érdemi, közvetlen gazdaságfejlesztésre, kapacitásbővítésre, export és munkahely teremtésre kellett volna fordítani, nem állami feladatokat finanszírozni belőle.
Nagyon szép a brossúra, hogy majd hogy megugrik a versenyképesség, hogy felújítottuk egy kisváros főterét, de én nem tudom nem látni hogy ebből max a német cementgyár meg az olasz térkőgyár versenyképessége nőtt.

Alighanem olyasmi lehet a probléma feloldása, hogy nem jó és rossz döntések egyenlege adja a végeredményt, hanem minden döntésnek van jó és rossz oldala (érvek mellett és érvek ellene) és szinte felesleges egy kormányzat értékelésénél minden döntésnek értéket adni, néhány gazdasági-társadalmi mutató állása (és azok fenntarthatósága) remekül jelzi a végeredményt. És ezen a baloldal nem ment át, nagyon nem.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2010.03.08. 22:16:41

@heima: igen a digitális tábla nagyon jó példája Magyar Bálint civilizátori ténykedésének. Ugyanakkor azt hiszem megint nagyságrendi tévedésben vagy, 500 digitábla, még 2 milliós ár mellett is 1 milliárd Ft, (mind2 erős felülbecslés) ami lófütty az óriási közoktatási költségvetésben.

UMFT-s felvetéseddel meg én szoktam beviszhangozni a szobát, hogy termelő céget rakjanak a város szélibe, és ne pedig rendbehozzák a fő teret. Mert az előbbi hosszabb távon biztosít jövedelmet. Persze az külön érdekes, hogy a ROP-okban (regionális programok) milyen az arány.
Amúgy tudtommal csatornázásra fordítunk elég komoly összegeket, ami szintén "nagyon megdobja" a versenyképességet.

Stratégiák voltak, de nem kohérensek, ill. gagyik és eldugták őket: Lisszaboni program 58%-os foglalkoztatási célkitűzése, konkrétan azt célozta, hogy maradjunk az utolsó előttiek, vagyis az SZMM-ben lehet üdülni.

A baloldal, különösen az MSZP érdekcsoportok hálójában vergődött, kijáró emberek pártja ennyit tudott. Az SZDSZ értelmes terveit is sikeresen blokkolták. Ugyanakkor az SZDSZ-nek nem kellett volna ekkora szavazóbázissal benyomulnia az egészségügybe is. Akkora támogatottsággal és szellemi és szervezeti kapacitással egy nagy terület bőven elég lett volna.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2010.03.08. 22:36:55

@heima: igen a digitális tábla nagyon jó példája Magyar Bálint civilizátori ténykedésének. Ugyanakkor a nagyságrend megint fontos 500 digitábla, még 2 milliós ár mellett is 1 milliárd Ft, (mind2 erős felülbecslés) ami lófütty az óriási közoktatási költségvetésben.

UMFT-s felvetéseddel meg én szoktam beviszhangozni a szobát, hogy termelő céget rakjanak a város szélibe, és ne a fő teret hozzák rendbe. Mert az előbbi hosszabb távon biztosít jövedelmet, az utóbbi meg semmit. (Amúgy a főtér rendbehozás mögött a hazai turizmus mítosza is áll.) Persze az külön érdekes, hogy a ROP-okban (regionális programok) milyen az arány.
Amúgy tudtommal csatornázásra fordítunk elég komoly összegeket, ami szintén "nagyon megdobja" a versenyképességet.

Stratégiák voltak, de nem kohérensek, ill. gagyik és eldugták őket: Lisszaboni program 58%-os foglalkoztatási célkitűzése, konkrétan azt célozta, hogy maradjunk az utolsó előttiek, vagyis az SZMM-ben lehet üdülni, de lagalábbis a túlnőtt háttér-intézményrendszerben jól el lehet éldegélni, akár munka nélkül is.

A baloldal, különösen az MSZP érdekcsoportok hálójában vergődött, kijáró emberek pártja ennyit tudott. Az SZDSZ értelmes terveit is sikeresen blokkolták. Ugyanakkor az SZDSZ-nek nem kellett volna ekkora szavazóbázissal benyomulnia az egészségügybe is. Akkora támogatottsággal és szellemi és szervezeti kapacitással egy nagy terület bőven elég lett volna. Ez meg stratégiai hiba volt szintén, igaz politikai és nem szakpolitikai.

Viszont ezt azért figyelmedbe ajánlanám:
www.nfgm.gov.hu/bemutatkozunk/miniszterium/gkmstrat

heima (törölt) 2010.03.08. 23:36:23

@urbangeri: "500 digitábla, még 2 milliós ár mellett is 1 milliárd Ft" nem vagyok most teljesen képben, de nekem tízmilliárdos nagyságrendű összeg rémlik.

"UMFT-s felvetéseddel meg én szoktam beviszhangozni a szobát" erről van itt szó:)
nézegettem a nyertes pályázatokat az NFÜ oldalán, még a gazdaságfejlesztési kiírások is a kamuról szólnak, minőségbiztosítás, vállalatirányítási rendszer, szervezetfejlesztés, kamu tanfolyamok, weboldal készítés, kereskedelmi és szolgáltató cégek telephelyfejlesztése, gépbeszerzése, botrány sok kamu, iszonyat túlárazva.

"Viszont ezt azért figyelmedbe ajánlanám"
én unom már a legjobban, de csak Ginot tudom intézni az Oláh családból: jók a programok, minden jó:D
süti beállítások módosítása