HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Költségvetési javaslataink

2007.11.10. 18:30 :: urbangeri

Múlt hét hétfőjén az SZDSZ három javaslatát söpörte le a Szocialista Párt. Adócsökkenést, családi pótlék emelést, civil 1+1% 3-ra emelését. Ezek hátteréről pár gondolat.

1. Adócsökkentés


Ez egy 40-60 mrd Ft körüli viszonylag jelentős tétel. A visszatérítési sáv eltolása arról szólt volna, hogy a jövedelemadó (SZJA) legalább az átlagbér körüli jövedelmeknél többet keresőkre vonatkozzon csak, vagyis az átlagos bérű emberek csak 18%-os sávban adózzanak.
Ez némi hajtóerőt jelent a jövedelmek bevallása, vagyis Gyurcsány Fercsi "Fehérítjük a gazdaságot" programjába dolgozott volna be az SZDSZ liberális módon, ha a nagyobb és erősebb koalíciós partner belső feszültségeit nem rajtunk élné ki. De a kicsi csak ne pattogjon, ne akarja mutogatni magát, tűnjön el inkább a politikai süllyesztőben. Mert akkor eggyel kevesebb párt áll0 a maradék (Fidesz-MSZP) hatalmi törekvéseinek útjában.
Amúgy meg szarul kommunikáltunk és túl későn jöttünk ki vele. Ez hiba volt. Ugyanakkor erre itt egy magyarázat.  Belül persze akkor is javítani kell.

2. Családi pótlék


Családi pótlék emelése bagatell 8 milliárd. Osztogatás valóban, de célcsoportja a 3-4 gyermekes családok köre. Ők pedig igen fontosak, mert a sok gyerek az szerintem jó, inkább magyar, mint kínai, ennyire én is vagyok nacionalista. Ilyen közegben nőttem fel, na.  Ki ne halljon már a magyar, még akkor is ha szar pártokra szavaz. Szóval ennyi jár nagycsaládosoknak, az eljövendő ország építőinek. Amúgy meg nem mindegyikük tagja a Nagycsaládosok Szövetsége nevű szörnyű förmedvénynek, aki persze most nincs sehol.

3. Civil 3%


A civil szféra életképessége fontos, egy nagyobb civil program része. A civil szervezetekkel lehetne mentesíteni a magyar társadalmat a politika rátelepedésétől. Ebbe az irányba vinne ez a döntés. Ugyanakkor a civil finanszírozás komplex rendszer, csínján nem kapkodva kell bánni vele. Ez még igényelt volna munkát. Inkább a szándék volt a fontos. Részletes javaslattal természetesen vissza kell térni.

7 komment

Címkék: szdsz költségvetés

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr31224607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.11.10. 22:40:34

A harmadik jó lenne, ha legalább a választásokig keresztülmenne, mert a Fidesztől erre nem lehet számítani. :(

Na meg az, hogy az egyház és a civil szervezet egyenrangú legyen, miért jár az egyháznak külön 1%?

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.11.11. 11:45:23

Szerintem az SZDSZ egyik legfontosabb feladata, hogy erősítse a civil szférát.

Ennek számos oka van, de leginkább két nagy gondolati csomópont van:

1. Az SZDSZ miniklientúrás párt, érdeke a civil szervezetek erősítése. Mert nem tud és nem is akar minden területre politikai csicskásokat ültetni.

2. Országunk egyik nagy erőforrás szivattyúja, másrészt a politikai korrupció, klientúra építés melegágya az önkormányzati rendszer. Az önkormányzatok számának csökkentésével számos feladatot viszont el kéne valakinek látni. És itt jönnének a civilek, itt lenne fontos egy erős civil szféra.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.11.11. 16:07:49

Nem tudom, utóbbival vitatkoznék, mert ok, hogy kisebb a korrupciós lehetőség (darabszámban), de el is szívnak mindent az önkormányzatoktól, és oda osztják vissza, ahol nekik szimpatikus garnitúra van.

Én a valóban tisztán átlátható folyamatokban, a szerződések és a pénzforgalom nyilvánosságában, és emellett a decentralizálásban (azaz minél több jogú önkormányzatban) látnám a megoldást.

Más: egyébként mi a helyzet a Hankook-féle szerződéssel? Most hogy a bíróság már kötelezte a minisztériumot, mi lesz?

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.11.13. 08:28:21

Az önkormányzati rendszer túlzott tagoltsága miatt és túlzott mennyiségű politikus miatt pénzszivattyú. kevesebb önkori, kevesebb képviselő kéne.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.11.13. 15:56:02

Ez azt jelentene, hogy egyfajta regionalis onkormanyzat, pl. Veresegyhaz, Fot, Szada egy terulet? Es mi garantalja, hogy a fejlesztesek nem ott tortennek ahonnan a tobbseg jott? Vagy az egyenlo arany kotelezo lenne? Vagy a lakossag aranyaban lenne testuleti tagsag (es akkor vissza az elozo kerdesre).

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.11.15. 23:21:48

a kultúrált civil társadalom és a felelős politikusok rá a garancia :)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.11.19. 12:51:13

Pont ezaz. Mivel a rendszerben benne lévők nem garantálják, magának a rendszernek kellene.

Amit viszont csak olyanok tudnak létrehozni, akik a rendszerben vannak, és nagyjából és egészében ellenérdekeltek abban, hogy maga a rendszer úgy működjön, hogy akadályozza őket abban, amit egyébként szívesen csinálnának.

Innentől fogva nem látom azt, hogy miért jelentene bármilyen változást a garanciák nélküli úgymond "rendszerváltás".
süti beállítások módosítása