HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Korai öröm

2008.11.25. 23:41 :: urbangeri

Na kellett itt tapsikolni, jött a fekete leves. Mondjuk most nincs időm megnézni az MNB prognózisát, de mintha olyasmit hallottam fél füllel, hogy a tegnapi 50 bázispontos csökkentés indoka részben a korábbi inflációs cél feladása. Akkor pedig talán Baksa Úr pánikolja túl a dolgot. Bár jövőtudatos magyar lakosként ezt magam is napjában többször megteszem, valahányszor eszembe jut, hogy ki a két vezető politikai erő eleget még nem szopott kicsiny hazánkban.

Szóval mielőtt intézkednék, azért megnézném még egyszer az OTP prognózisát. Az első teszt ugyebár dec végi inflációs adatnál jöhet. Ha ott az OTP talál, akkor a liberális párt elnökeként előre feltételeket kötnék. Először is hangosan szirénázni kezdenék, hogy nincs semmi megszavazva,  az IMF határozott kérésére túltervezett inflációra tekintettel,  káposzta a fejem, és kérem alacsonyabb, mondjuk csak 3%-os inflációra fizetni előre. Aztán ha minden ok, akkor jöhet az utólagos korrekció.

Mondjuk a liberális párt elnökeként én már rég túllennék egy hónapos reál-nyugdíj kampányon, ami telibe verte volna a svejci indexálást, vagy alternatívaként a maradás fejében ingatlan adót csapnék hozzá, ezt ugye a megelőző két hónapos adó kampány utógondozásaként.

(Az eltérő számokat most hagyjuk: a fenti 60 mdr-ra, itt egy 30-as; a tisztánlátás végett.)

Aztán jött az undor. Már azt hittem, hogy közel négypárti konszenzus is lehet a jövő érdekében, de nem. Nem tudom, hogy ki az a faszkalap, aki azt mondja, hogy az ellenzék attól ellenzék, hogy semmit sem szavaz meg. Mert ez egy magyar hazugság, ami jól lehúz. Groningen önkormányzatában pl. évi 5 szavazás van, mert a többi esetben összejön a konszenzus, Tony Blairt meg Irakban a toryk mentették meg párttársai ellenében. 

Ugyebár weak politics, de még mennyire, a válságban is tovább él a dögöljön meg mentalitás. Nem is ecsetelném, hogy végül is ezzel a Fidesz elárulta a fiatal generációt, a dögölj meg politika érdekében.

8 komment

Címkék: nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr1788889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2008.11.26. 08:12:28

Igyekezzél pártelnök lenni.

heima (törölt) 2008.11.26. 17:12:16

"Nem tudom, hogy ki az a faszkalap, aki azt mondja, hogy az ellenzék attól ellenzék, hogy semmit sem szavaz meg."

Én volnék. Ha már demokráciában élünk, vegyük komolyan.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.11.27. 00:01:13

phaidros: az igyekezet csak egyik része a dolognak. 3 és fél év intuitív igyekezet után rájöttem, hogy vannak helyek - még a magyar államigazgatásban is - , ahol az ottani céltudatos igyekezetet többre értékelik

heima: erősen fogalmaztam, de fenntartom a lényeget, h képesnek kell lenni konszenzus kialakítására. És ezt a mi kettőnk példáján is láthatod. Hiába vagy helyi ellenzékem, mégis ki tudunk alakítani közös nevezőket. Más szóval az a mém, hogy "az ellenzék attól ellenzék, hogy semmit sem szavaz meg" egy hibás mém, s amelyik társadalom ezt a mutációt hordozza magában, azt hamarosan kirostálja a társadalmak evolúciója.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.11.27. 00:16:59

phaidros: lehet hogy a verseny szellemében kénytelen leszek az Újgenyó elnöki posztjáért harcba szállni, bár elmúlt hónapokban inkább a visszavonulásom tervezgettem.

heima (törölt) 2008.11.27. 21:05:50

Tényleg erősen fogalmaztál.

Szerintem egy parlamentáris demokráciában a dolog úgy néz ki, hogy a kormány(pártok) többségük tudatában a szabályok szűk körén (kétharmadosok) kívül bármit el tud érni, az ellenzék meg hiába szavazza le bármit is, annak érdemi közpolitikai következménye nincs. (Kisebbségi kormánynál meg ha nem tud többséget szerezni a kormány, akkor meg lemondhat.)

Na már most ebben benne van az, hogy nincs szükség semmilyen konszenzusra (az ellenzékkel) és igazából lényegtelen, hogy mire szavaz az ellenzék, akár leszavazhat mindent, ez csak egy jelzés a választók felé. Szvsz tehát antidemokratikus elvárni az ellenzéktől, hogy együtt szavazzon a kormánnyal, akár bármit is.

Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet nem egyetérteni a döntésükkel, nekem sem tetszik, sőt nekem nem tetszik igazán, hiszen még a választójuk is vagyok, de elvárni (egyfajta kötelező jelleggel) bármit is, mert ez így modern/progresszív/európai tévút.

"egy hibás mém, s amelyik társadalom ezt a mutációt hordozza magában, azt hamarosan kirostálja a társadalmak evolúciója."

Nálam ez a liberalizmus definíciója :)

asim 2008.11.28. 16:43:10

Elgondolkodom azon:egypártrendszer van megint,akkor minek kellet rendszertváltani?1990-ben volt 20 milliárd adóságunk most van 100 milliárd ezért kárvolt rendszertváltani.1990-ben az államnak volt tulajdona,most nincs ezért bűn volt rendszertváltani.Hol vannak a kommunisták miért nem mondják el,hogyan csináltak egy vesztes háborús országból példamutató gazdasági eredményeket felmutató országot.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.11.30. 10:03:40

heima: a mém nem definíció, hanem változtatható társadalmi karakterisztika. A liberalizmus pedig nem pusztán mém, hanem egy jókora mémcsoport. Ha azt mondod, hibás valami benne, akkor le kell menned, konkrét viselkedési szintig, mint ahogy én is egész konkrét esetig mentem.

Nade, vissza az együttszavazáshoz, tovább pontosítok, az hogy a nemzeti politika szintjén ellenfelek együttesen szavaznak, egy irányba, azért fontos mert a nemzeti összetartozást erősíti. Annak a szimbolikus megerősítése jelenti, hogy vannak közös ügyeink. Erre a megerősítésre szükség van. Aztán vitatkozhatunk tovább, de csak akkor leszünk igazi közösség, ha időről időre rituálisan megerősítjük a kötelékeinket.

Attól, aki a magyar nemzet nevében akar fellépni, annak aki az egész nemzet képviselőjének akarja nevezni magát, az akar lenni, attól én ezt kötelezően elvárom.

heima (törölt) 2008.11.30. 16:49:04

ebbe a liberalizmus-elméleti vitába nem szeretnék belemenni, a vége mindig úgy is ugyanaz, hogy még azt se tudom mi az a liberalizmus...

Együttszavazás: van rá példa bőven, szerintem ezen a téren nincs baj, gondolj csak az EU, NATO csatlakozásra, vagy az ezekhez szükséges törvény (alkotmány) módosításokra. Normális országban szerintem elég szűk ez a közös pontok halmaz, mert pont az eltérő vélemények közötti szabad választás a demokrácia legnagyobb csodája.

Ezért tartom különösen károsnak a gyurcsányi reformterrort, ahol aki nem ért egyet a kormánnyal, az rögtön képtelen az összefogásra, pártpolitizál, nem teszi félre a személyes érdekeit, reformellenes, nem szolgálja a haza érdekeit stb stb.
süti beállítások módosítása