HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

100 nap, 2010

2010.09.11. 12:04 :: urbangeri

Indul az Orbán-kormány első 100 napjának értékelése. Elsőként maga Őviktorsága értékelt, amit még nem láttam egyben, csak részleteket. (Úgyhogy most rápattanok a Hírtv-re hátha leadják. Jó pontot adnék érte a Hírtv-nek. Meg ha nem lenne Forma-1, amire 15 év után megint nézni kezdtem.)

Gyurcsány Fletó is készülődik, közben nagy a csinnadratta. Nem tudom, h ez színjáték-e, de ettől függetlenül az eddigi demokratikus teljesítmény az tényleg elég gáz. Az önkormányzati választási rendszer átalakítása nem jó irányba, a kevéspártos politikai rendszer irányába mutat. Mivel nagyon kedvelem a politikai pluralizmust, nálam ez döntő érv. A szocialista elit nagy részének kivégzése nem hoz igazán lázba, hiába próbálják horrorisztikus politikai tisztogatásként tálalni balról. 

A gazdaságban az első száz nap bedőlő (túlzottan gyenge) forintot hozta. Viccesen azt mondhatnánk, meggyalázták a nemzeti valutát!! Persze a folyamat kétélű, a gyenge forinttól jó az export, de a devizahitelesekkel és a csökkenő fogyasztáson keresztül a belgazdasági növekedést és kisebb mértékben az importot - ez utóbbi hasznos - is visszafogja. A kamatok emelkedése konkrét költségekkel jár az államadóság frontján. (5000 millárd éves lejárat - 21000 összesből - fél százalékos állampapír piaci hozamnövekedés önmagában 25 milliárd plusz kamatkiadást jelent, igaz több évre elosztva.) A svájci frankon azonban a lakosság és a vállalatok ennél sokkal többet buknak. A CHF: 184 > 219 (Euro: 264 > 284) erősödése csak részben a kormány sara, az euróé jóval inkább. 

A forint gyengülés és a kamatemelkedés mögött a program nélküliség, egész pontosan az Orbán-kormány gazdasági programjának nagyfokú kidolgozatlansága áll. Ugyanakkor látszik, hogy a háttérmunka elkezdődött a szép lassan munkába álló minisztériumokban. Az elnagyolt fidesz program gyorsan összeomlott, a csontvázak összértéke a kormányzati kiadások összegét tekintve elhanyagolhatók (tipp: 100 mrd, ezt meg nem hiszem el),  de a az irányítás szigorú kézben tartásával és a bankadóval (tipp: 200 mrd) megoldhatónak látszik. Hogy mégis lyuk van a költségvetésen az már a nem túl értelmes adócsökkentésnek (ingatlan-, luxusadó) és a rosszol működő  kórházak (egészségügy) kisegítésének köszönhető. 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr912288333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása