HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Elégtelen kiigazítás

2008.10.25. 16:07 :: urbangeri

Az újraírt költségvetés meglehetősen nevetséges. Gyurcsány a nagy válságkezelő, szokásához híven a szájjártatásban volt nagy, a megtett lépések továbbra is szerények. Természetesen legfőbb riválisa is hozta semmitmondó formáját.

Akkor nézzük, hogy mit is felejtettek el. Az adócsökkentésről átmenetileg szerintem is érdemes lemondani, ilyen időszakban első a finanszírozás biztosítása, tehát hiánycsökkentést kéne erőltetni. 3,2%-os tervről, legalább 2,5% hiányig illett volna eljutni, de a tyúklépések kormánya féltávig sem jutott. A 150 milliárdos adócsökkentés visszavonásával elvileg 0,5%-os egyenleg növekedéssel kéne járnia, ha a szokásos jóléti osztogatás megint nem nyelné el a növekmény 40%-át. 

Mik lehetnének az alkalmas területek:

  • önkormányzatok számának csökkentése 2000-re (politikailag szinte megvalósíthatatlan, hisz a Fidesz-MSZP klienserendszerét innen etetik)
  • nyugdíjtömeg 200 milliárd helyett csak 100 milliárddal nőjön
  • jöhet a közigazgatási bérbefagyasztás, de legalábbis, csak egy két területen nőhetnek a bérek, összeségében a várt 4%-os inflációs szint fele környékén (130 ezres nettó átlagbér (+ tébé) esetén, 720 ezer közalkalmazottal számolva, ez  32 milliárd megtakarítást jelent, ha 2%-kal csökkentik az emelési tervet.)
  • ezen felül évi 20 milliárdot meg lehet takarítani a kevésbé pazarló gazdálkodás segítségével.
  • ja és akkor még nem beszéltem Vértes András 50 milliárdjáról, a Munkaerőpiíci Alapból

Ha válság van, akkor ugye mire emeljük a jóléti kiadásokat? Az államcsődre. Persze nálunk a rövid távú választái logika felülír mindent. Csak holnap még mi sündöröghessünk a fazék körül. Hátha lesz egy időközi választás, akkor meg az MSZP-nek szüksége van mind a nyugdíjasokra, mind a közszférából megmaradt szavazatokra, akkor már a fizetésképtelenség veszélye sem elég.

Csőd úgy sem lesz Úniós tagországban, a jóléti kiadások megkurtításával meg majd szenvedjen Orbán. A szocik éppen úgy fogják lehazudni saját mulasztásaikat, ahogy Orbán annak idején magáénak tudta be Bokros érdemeit. A szocik majd szívesen átülnek Orbán  balpopulista maszlagjába. És csak annyi igazságosság lesz a dologban, hogy Orbán éppen úgy saját hazugsága csapdájába fog dőlni, mint Gyurcsány 2006 után. 

2 komment

Címkék: költségvetés

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr72731212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heima (törölt) 2008.10.25. 19:04:30

Az önkormányzati világban kb várostól felfelé számít a pártpolitika (300-400 önkormányzat), a falvakban gyakorlatilag mindenhol függetlenek alkotják az önkormányzatokat. (és elég sokszor társadalmi munkában, tiszteletdíj nélkül). Viszont a nagyobb településeken arányos több képviselő van, mint a kicsiken, gyakorlatilag tehát mindenhol nevetségesen kevés ember érdekeit képviselik az 9nkormányzati képviselők. Nem a helyhatóságok számát, hanem a létszámot kell hát csökkenti három okból is: először is így a döntéshozatal gyorsabbá, hatékonyabbá válik, általad említett költségcsökkentés okán, illetve így nem sérül az önkormányzatiság, a (kis)települések önállóságának megszüntetése a szocializmusban jól látható negatív eredményekkel járt.

Nem csak a mérete, a szerkezete is kóros a magyar költségvetésnek, államháztartásnak és adórendszernek. Általad felsorolt lépések nyilván előre mutatóak, de bevezetés ellenére ugyanolyan eredménytelenek lesznek közpolitikailag, mint 02 óta szinte minden pozitív irányba mutató kísérlet. Az oka pedig a hitelességben rejtőzik, és ezt nem az orbánviktori, hanem általános kormányzati értelemben. Az apró változtatások már nem hatnak, be van építve a várakozásokba, hogy egy párszázalékos adócsökkentést bármikor visszavonhat a kormány, erre senki nem épít, fog beruházni stb.

(egyébként kár a folyamatos viktorozásért)

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.10.27. 22:21:56

A létszámcsökkentés lenne a minimál verzió, erről még írnék bővebben.

A hitelességi probléma szerintem nem csak úgy van, hanem a tettek sorozata alakította ki. Ha viszont megtörténnek a lépések, ami nem csak egy helyben csoszogás, akkor lehet újból hitelesség.

A viktorozásról néha én is leszoknék, de hát ez van, kétségbeejtőnek tartom a csávót.
süti beállítások módosítása