HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Tallián, a kapitalista párt szekáló

2008.09.04. 07:15 :: urbangeri

Tallián Miklós magát a kapitalizmus felkent hazai prófétájának hívő blogger és publicista elég röhejes módon éppe az egyik leginkább kapitalista párt ekézésével múlatja idejét.

„Ha Fodor Gábor tényleg komolyan gondolja, hogy a legújabb Gyurcsány-programmal az a baj, hogy túlságosan szolidaritásellenes...”- ezt azonban az SZDSZ-t, de főleg új vezetõjét némi  rosszindulattal szemlélõ publicista szûri le.  Érdekes módon a Világgazdaság kevésbé volt süket az SZDSZ üzenetére. És maga Fodor is elég más szellemben nyilatkozik a Népszabiban.

Felvilágosításképp a Fodor által kritizált rész mindössze 60 milliárdos tétel, ami nevetséges az egyéb egyéb jóléti rendszerek (nyugdíj 2900) méretéhez képest. Más kérdés, hogy szerintem 5-10 milliárddal megfejelve, ebből hasznos közösségi munkavégző rendszerek is kiépíthetők lennének.
 
Az igaz, hogy Fodor részérõl kommunikációs hiba volt ebbe az irányba túlzottan elmenni, hiszen neki is tudnia kell a lényeget megfogni, és tudnia kéne a saját pártját is leginkább megosztó kérdést kevésbé elõtérbe tolnia. Ezért nem is árt némi fricska neki.

Viszont az legyen már megengedhetõ, hogy Fodor balra álljon az öreg civilizátorokhoz hasonlóan arogáns hangvételű, mindentudó szerzőtől. Viszont ettõl még bõven jobbra mind az MSZP-tõl, mind a legalább részben piaci alapú egészségüggyel szemben totális háborút vívó Fidesztõl.  (Ott van persze a remek MDF is, akinek szintén fontosabb kispárti vetélytársának szekálása, mint az 500 milliárdos lyuk betömése saját féloldalas adójavaslatán.)

Kicsit dögöljön meg a szomszéd tehenés fordulat, hogy a neokon nézetekhez egyik legközelebb álló párt eltûntetését látja a megoldást. Persze talán jobban megértünk mindent ha a közgazdasági Nobel-díjjal elismert Edmund Phelps-et vesszük elő, aki úgy tartja, az egy ország versenyképességét és növekedési kilátásait inkább befolyásolják az emberi attitűdök, főleg a felelősségvállalás, a csapatmunkára való képesség és a kockázatvállalás. Akkor hozzávehetjük a megelőlegezett rosszindulatot is. Hajrá Magyarország! Hajrá Miklós! Csak így tovább: öles léptekkel a dagonyába!

5 komment

Címkék: értelmiség kulturális minták

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr79647579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.09.04. 12:22:54

Hú, de jól megaszontad.

Az SZDSZ az egyik leginkább kapitalista párt. Relatíve. Szép dolog az, hogyne, csak hát a hazai mezőnyben nem kunszt. Lehet, hogy kapitalistább, mit Thürmer, de ettől még nem _kapitalista_. A sötétbarna is világosabb, mint a fekete, mégsem fehér. De még csak nem is világossárga. Namost az SZDSZ ezt a leginkább csak verbálisan jelentkező, enyhén kapitalistább árnyalatot próbálja úgy eladni, mintha legalábbis az ő seggükből bújt volna ki Adam Smith.

Az SZDSZ és a neokon nézetek, ó, pölíííz. Az SZDSZ, akinek a nyugatosodásról még szeretett György Péterünknél is sötétebb elképzelései vannak? A Sándor Klárát felvonultató SZDSZ és a neokonok? Jajugyanmár. Hát ennyi erővel Semjén Zsolt is mondhatná, hogy ő a legneokonabb magyar, érted, több igazság abban sem volna.

És hát persze, bárki állhat tőlem balra, de akkor azt fogja kapni, amit Fodor is, ha kormányozni akar. Mert nekem meg ehhez van jogom. A különféle gittegyletek sokkal durvábbakat szoktak tőlem kapni egyébként, csak ők szerencsére sose voltak miniszterek, úgyhogy összességében sem érnek egy publicisztikányit.

Van ez a vicces elvárás az SZDSZ-ben is, hogy hát aki nem fideszes, az szeresse őket, vagy legalábbis ismerje el, hogy ők a legkisebb rossz, és ezt lobogtatva támogassa őket, vagy legalább ne basztassa. Hát, ugyanmár.

Elmentek ám ezzel a hozzáállással oda, ahová. Duzzogjatok nyugodtan. Nem vagyok fideszes, számos liberális értéket vallok magaménak, _pont ezért_ egy kínos púp a hátam közepén az SZDSZ. És hát ja, lehet, hogy ők a legkisebb rossz, de egy adott szint alatt ez teljesen, totálisan mindegy, mindegy. Ezt kellene megérteni.

phaidros · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.04. 12:32:52

Az SZDSZ-nek most alaposan fel van adva a lecke, nagyon nem mindegy, mit lép majd. Az eddigiek alapján nincsenek túl jó elvárásaink vele szemben, talán megérted. De bizonyítani lehet. Egyelőre Gyurcsány áll nyerésre...

csészekávé 2008.09.04. 12:56:35

tetszik nekem, ahogy a hitelességi problémáról vitáznak magyar politikusok, mindezt úgy, hogy a vitát közvetítő platform, mint eszköz maga a cél, s tulajdonképp az üzenet is oda igazodik. már eleve, üzenet.

ha egy politikus azt mondja, soundbyte society, akkor azt mondja, hogy a politikacsinálás sok gondolkozást, tesztet, próbát, érvet, meggyőzést, súlyozást majd döntést hozó tevékenysége felejtő és kuka, helyette itt van a tévékamerába elmondott üzenetek világa, ahol arra kényszerítik saját magukat a politikusok, hogy formai okok miatt egyezzenek, vagy ne egyezzenek meg. ennek semmi köze a nyitott demokráciához, a zárt ajtók mögötti döntések elkerüléséhez, ez a paravánvilág az, amely megteremti a feltételeit a valódi zártajtós problémáknak.

ennyit a szabad gondolkodásról.

geri abbéli meglátásával, miszerint jelen állás szerint a nyilvánosságban az szdsz kommunikál egyedül kapitalizmusról napról napra egyre jobban egyet lehet érteni, s tulajdonképp az sem meglepő, hogy frusztrálja tallián kollega sarkos egoizmusa. erről szólna mellesleg ez a típusú megmondó-blogolás, az elméleti igényeknek ott (lenne) a kapizalitmus.hu

ugyanakkor miklósnak abban igaza van, hogy az szdsz sem karakteresen semmilyen, leginkább értékválság van, persze minden pártban egyaránt.

harmadik: szélsőségesen kapitalista pártra szükség lenne magyarországon, az 5% is meglenne tán. aki nem akar sem az életbenmaradásért - 5% - sem a hatalomért - relatív többség, kormányrúd - küzdeni, az kockázatmentesen vethet fel problémákat érdemi problémákat, akár kapitalista szemszögből. nem szeretnénk szegényfoglalkozásúakat, nem szeretnénk rokkantnyugdíjasokat passat-tal, nem szeretnénk alkalmazni egy kollegát hivatali ügyintésére a kkv-nkban.

na ez a botrány. meg az, hogy sem fodor, sem gyurcsány, sem senki más nem beszél arról, hogy mi történjen érdemi kérdésekkel, max arról, hogy 'kell adócsökkentés'. ja, kell. minden kell. kell, mert jár.

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.09.04. 20:06:01

P. s.: a nevemet viszont kijavíthatnátok.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.09.04. 22:28:23

ezer bocs, amint működik az admin felület javítok.
süti beállítások módosítása