HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Vélemény a Big Four javaslatáról

2008.08.26. 21:50 :: urbangeri

A Big Four (továbbiakban Big4) javaslata támogatható, azonban az SZDSZ reálisan nem várhatja el sem a Big4, sem a korábbi Csillag-féle 500 mrd-os liberális adócsökkentési program megvalósítását egy szocialista kormánytól. Ugyanakkor Big4 világos, szociálisan érzékenyebb, alternatíva bemutatásával és a költségvetés meg nem szavazásával később kényszeríthetjük a kisebbségi kormányt egy 200-300 milliárdos adócsökkentés megvalósítására.

Egy támogatandó javaslat

A Big4 javaslatában egyik legtetszetősebb az 1. évi adócsökkentés 350 mrd-os mértéke. E mögé be kell állni, mert tekintélyt parancsol, és ezen túlmenően jó alkudozási alapnak a költségvetési és adócsökkentési tárgyalások során. A költségvetés elfogadását további adócsökkentéshez kell kötni, különben értelmét veszti a kormányból való kilépés és elvész a liberális párt hitele is.

A Veres János vezette PM vélhetően egy 100-120 milliárdos csomaggal ’lepi meg’ az országot, ami meglehetősen szerény az Oriens 700, az SZDSZ 500 és Big4 350 milliárdos, 2009-re vonatkozó javaslatához képest. Érdemes még most világosan jelezni, hogy a tanácsadókéhoz hasonló mértékű, a PM kiszivárgott elképzeléseinél nagyobb mértékű további adócsökkentést várunk. Ebből később engedhetünk a költségvetési tárgyalások során. Gazdaságstratégiai célunk MSZP 0,4% körüli javaslatát  legalább 0,8-1,2%-os GDP arányos adócsökkentésre emeljük, azonban ezt nyíltan deklarálni is kell, mert csak így ad karaktert az SZDSZ politizálásának. Ha ebben érdemi lépéseket akarunk tenni,  akkor minél hamarabb lépnünk jeleznünk kell elvárásainkat, hogy 200-300 milliárdos adócsökkentést várunk. (Ezen értékek indoklására még visszatérek.) 

Szociális érzéketlenség, hiányzó kiadási oldal

A Big4 javaslatok jók, legfőképpen pedig az irányok jók, bár még az SZDSZ elképzeléseinél és radikálisabb lépéseket tartalmaznak. A javaslat azonban leginkább attól lesz szociálisan érzéketlen, hogy valószínűleg már nincs idő a szociális kompenzációs rendszer intézményrendszerének felállítására. Szociálisan érzéketlenségénél is nagyobb politikai gyengesége a javaslatnak, hogy több embernek rontja a jövedelmi pozícióit, mint ahánynak javítja.  Mindezekt összegezve valahol abszurd is lenne egy ilyen javaslat elfogadása éppen egy szocialista párttól, de még inkább az lenne az eddig ismert MSZP-től.

Viszont kínálkozik a jó lehetőség, hogy mérsékelt liberálisnak látszunk azzal, hogy az SZDSZ sem köt ilyen kemény feltételeket a költségvetés megszavazáshoz. A program elvi támogatásával az üzleti szféra képviselőit magunk mellé állíthatjuk, és támogatásukkal sikeresen tárgyalhatunk a mértékekről a szocialistákkal. 

Nagy hiányossága a javaslatnak a kiadási oldali csökkentések, sajtó által is megénekelt  megalapozatlansága. Kiadási oldalon azonban Orbán Viktor Kéri-szeánszon elhangzott javaslatát kell felelevenítenie az SZDSZ-nek, amit akkor hibásan elfelejtett megvéden. A nyugdíjak inflációkövető emelésével újabb 50 milliárd Ft könnyen megspórolható. Még ha részben osztom is Ádám Zoli szkeptikus érveit a kiadáscsökkentési lehetőségekről, a maradék 50 milliárd akkor is azt gondolom, hogy összeszedhető a Csillag-féle program kiadási oldaláról. És akkor már megvan egy 200-220 milliárdos kiadási csomag is.


Foglalkoztatás párti, (szociál)liberális adócsomag

A következőkben felvázolom egy olyan foglalkoztatás-barát adócsomag sarokszámait, ami levezethető a Big4 csomagjának szociális tompításából. A koncepció lényege, hogy a munka adó és járulékterheit csökkenteni kell, de a Big4 javaslatainál kisebb mértékben. (Csak hogy az EU szlogent idézzem - ’Érje meg dolgozni!’ - és teszem hozzá: dolgoztatni.)

- A sávhatárok emelése (18%-os kulcs 2,4 m Ft-ra emelése 140mrd Ft adókiesést jelent. További lehetőség a szolidaritási adó sávjának eltolása.)

- Adójóváírás fokozatos kivezetése, szociális kompenzáció mellett, h a papíron minimálbéres foglalkoztatottak (1,2 millió) harmadát (3-400 ezer) kitevő valódi minimálbéreseket kompenzálják

- TB csökkentés 5-5  helyett 2-2 % (A rendszerben megmaradnak a jövedelemfüggő, szolidaritást biztosító elemek, lineáris becslés használtam)

- Kisebb mértékű fix EHO (5000 Ft, az egységes ellátásért egységes díj)

- Különadó megszüntetése két év alatt

 

Alább mellékeltem a számított értékeket tartalmazó összehasonlító táblázatokat.  Az értékek kiszámításnál egyszerű, lineáris becslést használtam.

A csomag hatásai a Big4 javaslatához hasonlóak, de annál szerényebb mértékűek:

-         Az adózás progressziójának csökkentésével jobban megéri dolgozni és bevallani a jövedelmet

-         Fehéredés gyorsul

-         Felső és középosztály jövedelmi pozíciója javul

-         Aránytalan tb-fizetés mérséklése

Előnyök a Big4 javaslatához képest:

-         Alacsony jövedelműek foglalkoztatására sokkal kevésbé van rossz hatással

-         A szegényebb középrétegek adóját (18%-os sáv) sem emeli

-         Szolidárisabb

 

Csökkentő tételek

-

Növelő tételek

+

 

 

 

 

különadó

110

 

 

 

 

 

 

34 százalékos

60

 

 

sávhatár 2,2 millió

100

adójóváírás

20

tőkejövedelem

3

 

 

 

 

Ingatlanadó

50

 

 

 

 

nyugdíjjárulék 24>>22

168

eho 5000

140

egészségbizt. jár. 5>>3

178

 

 

 

 

 

 

 

 

nyugdíjplafon 15

33

átalányadó megszűnik

13

átalány helyetti társasági adó

13

 

 

áfa 22%

180

 

632

 

436

 

 

 

 

Egyenleg

 

 

196

 

Stratégiai döntés később

A 200 és a 300 milliárdos értékek közötti stratégiai választás egyelőre még halogatható. A ma (aug.14.) napvilágot látott SZDSZ elképzelések, mi szerint nincs megkötés az SZDSZ részéről, azonban nem tartható sokáig. Ez gyakorlatilag az SZDSZ koncepciótlanságát és potenciális elvtelenségét – majd úgy dönt a párt ahogy éppen aktuális érdekei kívánják – jelenti.

Mindkét változat abból indul ki, az SZDSZ reálisan nem várhatja el az 500 mrd-os liberális program megvalósítását egy szocialista kormánytól, ami láthatóan még a kisebb horderejű változásokat se mindig képes elérni és ha elér valamit, az meglehetően lassan sikerül neki.

A 200 milliárdos esetben további, legalább 200 milliárdos átrendezést várunk a munkaterhek csökkentésének irányában.  Bár ennek a csomagnak a gazdaságélénkítő hatása nem olyan jelentős, de a szocialisták tehetetlensége egyértelművé válik, ha már egy ilyen szerény csomagot is  visszautasítanak. (Természetesen ennél jóval több lehetőség létezik, pl. MDF megszavazza, költségvetés nélkül elevickél tovább a kisebbségi kormány és az ország, de ezekkel a lehetőségekkel egyelőre nem érdemes reálisan számolni.)

A 300 milliárdos, ambiciózus változatnál nagyobb adócsökkentés kiadásoldali  megtámasztására a szocialista kormány képtelennek tűnik. Ennél nagyobb mértékű adócsökkentés kicsikarásának esélye minimális, amiből a költségvetési törvény liberális kötelező leszavazása és a kormány nagy valószínűségű bukása következik. Nem elhanyagolható szempont, hogy nagyobb csökkentés esetén szembe kell néznünk Ádám Zoli pesszimista érveivel is, miszerint nincs reálisan ekkora mozgástér.

4 komment

Címkék: költségvetés liberális gazdasági kabinet

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr53634639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros · http://konzervatorium.blog.hu 2008.08.26. 23:30:51

És az EVA maradjon vagy ne?

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.08.28. 20:54:04

A Big4 javaslatát elfogadva, szerintem mehet.

Indoklás: az EVÁs cégek gyakorlatilag nem kötelesek számlát adni, ami a fekete és a szürke gazdaságot erősíti. EVA tűnjön el, de helyette a bérterhek legyenek minimálisak és legyen egyszerű az adózás. (Amúgy nem vagyok egy nagy EVA szakértő, de ÁFA körön kivüliségben biztos vagyok)

phaidros · http://konzervatorium.blog.hu 2008.08.28. 23:33:01

Hogyne lennének kötelesek számlát adni? :o Számlát BEFOGADNI nem kötelesek, mivel nem kell vele semmit csinálni. Csak bevételi nyilvántartása van, kiadási nincs.

Nem teljesen tudok veled egyetérteni, pont a szürkegazdaság miatt. Pénzmosásra nem alkalmas, akkor inkább az offshore cégeket kéne rendszabályozni, azokkal sokkal könnyebb eltüntetni a pénzt. Persze ezt csak EU szinten lehetne...

Ellenben a számlagyárakat kinyírta, mindig befizetik az adót.

Van még egy dolog: vannak szakmák, amiket, ha nem fizetnek meg, akkor a művelői egyszerűen elmennek külföldre. Pl. informatikusok. Nyelveket beszélnek, keresettek, stb.

Az ügyvédek persze maradnának. :D

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.08.29. 22:33:52

Aha közben én is utánanéztem. Mivel nem tudnak költségelni, nincs okuk számlát gyűjteni, a költségcsökkentésben viszont érdekeltek, ergo van itt egy motivátor az ÁFA esetleges megspórolására...

amúgy itt rábíztam magam az adószakikra.

süti beállítások módosítása