HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Foglalkoztatási mélypont

2008.07.30. 22:29 :: urbangeri

Most sikerült a végére érnem az interjúnak  és jó pár posztra alkalmas anyag jöhetne össze belőle (már ha futná erőmből kettőnél többre). Először is elégedett vagyok az új miniszter felkészültségével, Szűcs miniszter asszony képben van adatok tekintetében, van koncepciója is és ez óriási előrelépés a számomra debilnek tűnő Lamperth Mónikához képest.

SZMM múltja és vezetői

Lamperth nyilván nem teljesen debil, és nyilván képességei illeszkednek az MSZP kontraszelektált vezetőivel szemben támasztott igényekhez. A rá bízott ágazat romokban hever, ellenben rendkívül sok pénz folyik el erősen megkérdőjelezhető irányokba. Az is ide tartozik, hogy Lampert itt csak kevés időt töltött, főleg a roncs önkormányzati világ ágazati irányításával múlatta idejét Medgyessy és I. Gyurcsány idején. A munkaügy korábban Kiss Péter, még korábban Csizmár Gábor felségterülete volt. Számomra meg olybá tűnik, hogy Kiss Péter hivatali ideje alatt inkább az MSZP ügyeivel foglalkozott, mintsem a területtel.  

A száraz tények

A minisztérium tevékenységét jól jellemzi, hogy ezen a területen vagyunk elmaradva Erópától. Foglalkoztatási mutatók tekintetében a - 15–64 éves korcsoportra számított - foglalkoztatási ráta 56,5 százaléknak felelt meg, ami 1,1 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, ezzel az utolsó előttiek vagyunk az EU-ban, és a rossz szerkezetű, bérterheket is növelő kiigazítás még tovább rontott ezen.  a helyzeten.

Okok

1) Túlzott bérterhek

Az élőmunka túlzott terhelése persze nem az SZMM bűne, noha a minisztériumnak folyton nyivákolnia kéne, hogy csökkentsék a bérek adóit és járulékait. Jó katonaként azonban az SZMM miniszter a munkaadók és munkavállalók érdekeivel szembemenve nem szól be az elosztásorientált MSZP kormánynak, másrészt részben maga nyel el és oszt szét jókora mennyiségű beszedett adót.

2) bőkezű szociális rendszer, különösen elhibázott nyugdíjpolitika

Komoly mennyiségű pénzt költünk el az inaktív rétegek életnívójának tisztességes szinten tartására. Ez ugyan humánus dolog, csak éppen a többre érdemes, dolgozó rétegek rokkannak bele a szlovákéhoz képest fényűző szociális rendszer fenntartásának terheibe.

3) elaprózott és alkalmatlan intézményrendszer

Számomra úgy tűnik, hogy az SZMM az egyik legrosszabban működő minisztérium. A pazarló pénzköltés elaprózott szatelit intézmények kusza tömegén keresztül valósul meg, melyek tevékenysége erősen redundáns és koordinálatlan. Tudtommal a tárca felügyelete alá tartozó EU-s programok (TÁMOP, TIOP) és pályázatok közül közül több is késik.

16 komment

Címkék: foglalkoztatás

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr88593493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.07.31. 17:59:29

Kedves SZDSZ Undergroundosok!

Dióhélyban lehet, hogy ez így tűnik, de azért az érdemes lenne benézni a mélybe. A www.munkahelyteremtes.hu-n láthattok 58 féle foglalkoztatásfejlesztéssel foglalkozó szakmai hálózatot. Találós kérdés: melyik nem halt éhen? A Munkaügyi Központok megyénként milliárdokból működnek, az összes többi intézményi háló meg pont olyan harmatgenge, mintha nem is lenne! Ha a szakmapolitika, meg a civil szereplők, sőt tágabb értelemben a kultúránk miként áll ellen az ilyen irányú fejlesztéseknek téma érdekel benneteket, olvassatok bele a reszvetelidemokracia.blog.hu cikkeibe. Nagyon sok rosszat írok a pártokról és párttagokról, így ha valakinek inog az identitása ezügyben, az inkább ne olvasson bele! Csak erős idegzetűeknek ajánlom! A minisztériumot meglátásom szerint a mai napig Csizmár Gábor irányítja. akkor is ha nem ő tartja sajtótájékoztatókat!

AdamSmith 2008.08.01. 09:07:44

halkan megjegyeznem, hogy a posztban megénekelt aktív ám kizsákmányolt satöbbi rétegek nem kimondottan alapozzák meg saját politikai képviseletüket. mindig vannak ezek a kamu sirámok, de rendes kapitalista párt nincs a porondon. még az mszp jobbszárnya tűnik a legélesebb kritikusnak e tárgyban - kóka után, akit szintén ide lehetne ugye sorolni -, de ott is maradnak a jelszavak, ma már mindenképp.

neked persze ezt kevéssé kell magyarázni, gondolom te is ezt láttad bentről a kákosy érában. lekvárban úszni nem egyszerű.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.08.01. 18:49:02

Saman: magam is a részvétel híve vagyok, néha még a személyes kényelem kárára is.

58 féle hálózat éppenséggel 3-as pontnál említet, elaprózott intézményrendszerhez passzol. Mondjuk én a kormányzati oldalról beszéltem (ide értve a kiszervezett műcivil kht-kat és társaikat is), annyira nem ismerem a szisztimet, de igyekszem. Ha linkelnél, megköszönném, bár igyekszem elnézni feléd.

Csizmár már a MEH-ben helyettesíti Kiss Pétert, de régen valóban ő volt a Munkaügy. Nincs személyéről rossz véleményem -pláne Lamperthhez képest-, de a terület számai akkor is katasztrofálisak.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.08.01. 19:04:20

cpu: MSZP jobb szárny? Tyűha! Van olyan egyáltalán? Mondjuk ha akarjuk Gyurcsány, Bajnai, Drazsé Tibor számomra, akik talán nem olyan eszeveszett elosztás pártiak, de az adócsökkentési mizériát nézve azért Gyurcsányfercsi elég csúful hátrál a semmittevésbe.

Az SZDSZ és az MDF is sokkal rendesebb kapitalista párt mint a két szocialista gigász. A Fidesz mögött meg azért Járai-fémjelezte csapat is kis állam pártján áll. Más kérdés, h a Fidesz-elit nagyobb része nem örülne a birtokcsökkentésnek és franc tudja h Orbán mennyire hallgat Járaira.

Kóka nagyon is jó progikat dolgozott ki, csak még 5%-on is kompromisszum kell, pláne 2%-on. János mond 1000 mrd-ot két évre, ez a tiszta SZDSZ program. Na most a kompromisszum ennél lehet kevesebb, 200 mrd nettó, plusz legyen átcsoportosítva további 200 mrd bérterhekről fogyasztási, környezetvédelemre és vagyoni adókra. Azért ez motiválna munkára és munkáltatásra.

heima (törölt) 2008.08.02. 19:59:01

Lehet hogy az SZDSZ 88-tól kezdve remek programokat, elveket, álláspontokat stb dolgozott ki, csak a nagy büdös helyzet azt mutatja, hogy a párt nem tudott olyan embereket kitermelni magából, akik minimális politikusi vezetői képességekkel rendelkeznek. Itt van pl Demszky, aki lehet remek ellenzéki volt a 80as években, de látványosan nem tud hivatalt irányítani, az eredménye ennek jól látszik Budapesten. Vagy itt van Csillag István, aki remekszabott liberális elvekkel vetette bele magát a politikába, hogy majd ap iac megold mindent, nincsen itt szükség semmi állami beavatkozásra. Aztán csodálkozott, hogy a tőke baszik jönni a hátrányos helyzetű területekre. Kókának legalább az az előnye megvolt, hogy rájött itt ösztökélni is kéne vlamivel a tőkét, de az már túl nagy elvárás lett volna, hogy ezt ésszel tegye.

Az általad megénekelt fantasztikus 3 évének eredménye a nem minisztériumi ejtőernyősök számára a legjobban az 1%-os gazdasági növekedésben, meg a gigantikus korrupcióban merül ki.

Szóval jók a programok, csak sok köcsög van. Meg néha figyelembe kéne venni, hogy itt emberek is élnek, és főleg szeretnének élni.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.08.03. 12:43:20

heima: kommented személyeskedő megjegyzése rendkívül színvonaltalan, némi önmegtartóztatást igényelt tőlem, h ne süllyedjek a szintedre. Talán el kéne tudni fogadni, hogy nem mindenki úgy gondolkodik, mint te. Ha ez nem megy, akkor talán máshol kéne próbálkozni...


Demszky politikai képességei jobbak, mint városveztői kvalitásai, ezért utódlását eddig sikeresen tudja elodázni.


Ugyanakkor szerintem nem Demszky Gábor miatt van szarban az ország, csak emlékeztetnék hogy a budapesten megtermelt egy főre jutó jövedelem európai átlag felett van, ellentétben az ország többbi részével (kivéve Pest megyét).

Ki beszél itt rajtad kívül Kóka minisztériumi éveiről? És mióta Kóka János rakta össze azt a kiigazító csomagot, amit érthetetlen okokból Gyurcsány-csomagnak nveveznek, és ami a növekedést 1,3%-ra lassította?

"Szóval jók a programok, csak sok köcsög van. Meg néha figyelembe kéne venni, hogy itt emberek is élnek, és főleg szeretnének élni." 1. mondatot nem minősíteném, a 2. meg semmitmondó közhely, aminek ottrombaságát az a feltételezés adja, h csak te figyelsz oda az emberekre, míg vitapartnered meg egy lágerführer. Csak gratulálni tudok ehhez a szofisztikált világképhez!

heima (törölt) 2008.08.03. 13:51:29

nana, rossz a válasz, nem kell itten udvariaskodni, hogy "személyeskedő", meg "színvonaltalan", mondjuk ki bátran, hogy nácirasszistafasiszta!

"a budapesten megtermelt egy főre jutó jövedelem európai átlag felett van, ellentétben az ország többbi részével (kivéve Pest megyét)."

klasszikus esete a hozzánemértésnek. mintha ez az adat bármit is jelentene egy 10 millós ország 1,7 millós fővárosában, ahol a következő város 200 ezres... mondok jobbat, Pakson termelik meg a magyar villamosenergia 3-4x százalékát. Kb hasonlóan értékes információ!

"Kóka János rakta össze azt a kiigazító csomagot, amit érthetetlen okokból Gyurcsány-csomagnak "

Ó bocsánat, fel mertem vetni a gazdasági problémákért a gazdasági miniszter (és azt adó párt) felelősségét (6 év!!!). Ígérem, többet nem fordul elő!

"1. mondatot nem minősíteném" Ne legyél kirekesztő, fogadd el a kisebbségi kultúrát! www.youtube.com/watch?v=eXHCaPu7UIc

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.08.05. 12:36:29

Fel lehet vetni Kóka János felelőségét, csak éppen a mértékéről elég fontos információt ad, hogy mennyiben határozza meg akár egy erős gazdasági miniszter a gazdaságpolitikát a miniszterelnökkel, a PM-mel és a munkaügyi miniszterrel szemben. Szerintem kevéssé.

Ellenben az SZDSZ tényleg vétózhatott volna és vétózhatna most is, csak hát a másik alternatíva Orbán, aki szerintem még Gyurcsánynál is durvábban hazudozik, finomabban fogalmazva össze-vissza beszél. (kivétel a Filmművészeti Főiskolán, ahol végre érdemi dolgokat mondott.) Csak remélni lehetne, hogy nem csinálna baromságot, mert az alapján amit mond, sok minden nem tudható meg, azon túl, hogy bármit összehord a hatalomért. (Persze ez nagyjából áll Gyurcsányra is.)

A fővárosi adat sokat jelent, persze interpretálni is sokféleképpen lehet.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.08.05. 13:34:23

Nem nácifasisztázásról van szó hanem arról, hogy nem nézed vitapartneredet pl. erkölcsileg alacsonyabbrendűnek, nem személyeskedsz, lehetőleg a feldobott témáról írsz, mert akkor vélhetően vmi konstruktívabb dolog fog kijönni az itt eltöltött időből. Ezeknélkül a szabályok nélkül meg értelmetlen anyázás lesz az egészből, annak meg mi értelme. Én attól biztos nem fogom jobban érezni magam, de szerintem te sem erra hajtasz

heima (törölt) 2008.08.06. 09:33:35

legjobb tudomásom szerint volt egy olyan grémium a kormányon belül is, h gazdaságpolitikai kabinet (me, pm, gkm, kancelláriamin), akik tulképpen érdemben hozták a döntéseket.

a gyurcsányi "reformtól" a kókajani 100% el volt ájulva, naponta sztárolta, sőt, papíron az irányvonal feladása miatt lépett ki a kormányból, szóval...

jelzőkkel talán nem is illetném talán azt a jelenséget, hogy egy bizonyos kör számára elfogadhatóbb egy ország eladósítása, lelökése a fejlődési pályáról, mint egy olyan személy hatalomra jutása, akik számukra ellenszenves. Biztos nagyon populista, nagyon patás, nagyon borász, csak a tagadhatatlan tényállás szerint értett a kormányzáshoz/gazdálkodáshoz, a ballib meg nem, ez a szomorú nagy helyzet.

Na leépítem az itt eltöltött időt, mielőtt jön a haveri kutya. További jó élősködést az állami pénzeken.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.08.12. 22:22:25

Legjobb tudásod pontos, de azért az utána következőknél van helye más nézőpontnak is:

Kókajani sztárolta, de amikor rájött, h etetik megtette, amit Kuncze-Magyar-Pető-Horn soha nem mert, eldobta azt a hatalmat, ami csak szép szavakban szolgálta elveit, de gyáva gyakorlatával lejáratta és kiüresítette azokat. Ezek után az a bizonyos kör az MSZP és nem a rászedett SZDSZ.

amit te tagadhatatlan tényállásnak nevezel, az pedig csak a jobboldali választópolgár tévedése. Orbán ha értett volna a gazdasághoz, akkor simán meglett volna az ígért 7%-os GDP növekedés, hiszen sokan megcsinálták a környéken előtte és utána is. De 7 helyett csak megtörni tudta a bokorosi növekedési pályát. Újabb reformok helyett, csak nemzeti hablattyal nyakonöntve osztogatott ő is.

Ha mindenki úgy élősködne az állami pénzken, mint én, és nem úgy, ahogy a jelenlegi elit nagyobb és általad is sztárolt része, akkor bizony előrébb járnánk. Narancsos tolvaj sem jobb a vörösnél.

heima (törölt) 2008.08.13. 09:26:39

legjobb tudomásom szerint egy portugál autópálya építő cég enyhe nyomására távozott jánosunk a székből, nem azért mert "rájött" h "rászedték". de most komolyan, az egész balliben kívűli közgazdász és vállalkozói társadalom azt ordítja 2006, a csomag első felröppenő hírei óta, hogy a kiigazítás káros, csak felerősíti az egyébként sem rózsás folyamatokat, az inaktív diktatúrát. nem mondod, hogy ez 2 hosszú év után esett le az szdsznek????

szomorú látni azt is, hogy milyen könnyen dobod el magadtól a reális értékelést eszközét, ha az általad gyűlölt pártról van szó. arra gondolok pl, hogy kijelenteted, hogy "orbán nem értett a gazdasághoz", mert 7% helyett csak 5% volt a növekedés, miközben itt a nagy büdös jelen, ahol 6 év sikerkormányzás után ez a szám a bűvös 1%. miről is beszélünk akkor? ki nem ért jobban a gazdasághoz, aki megígér 7%-ot, de csak 5 lesz belőle, vagy aki megöli a növekedést teljesen.
(btw a régióban akkor ez az 5% kiemelkedően jónak számított. alapvetően 01-02 után lépett a régió magasabb növekedési tartományba, pont akkor, amikor a magyar megállt)

ráadásul eléggé megöli a normális viták kialakulását a sablonhegyek tényként való okádása. "csak osztogatott" "bokrosi növekedési pálya" "nem volt fidesz alatt reform" stb ilyenekre gondolok. vlaki vlahol kitalálta ezeket a paneleket, és azóta ismételgeti ezeket a ballib, de úgy igazán alátámasztva nem láttam még sehol őket. pl az osztogatást remekül alá lehetne támasztani költségvetési, államadósság adatokkal, de azok sajnos azt mutatják, hogy konszolidált volt a hiány, a GDP/állama csökkent, a ciklus végén enyhén negatívba forduló trend meg simán betudható a vilgazd válságnak meg a választásoknak. de hát ez bonyolult, mennyivel egyszerűbb leírni, hogy a fidesz "csak osztogatott"

a nemzeti "máz" meg olyan dolog, hogy minden pártnak van vlamilyen sajátossága, de ez kb addig nem lényeges, amíg ez nem okoz súlyos károkat. az, hogy a fidesznek ez a nemzeti móka számít, szvsz önmagában nem minősítő tényező, egy koronausztatásba, milleniumi zászlóba nem hal bele senki, nincs semmilyen jelentős társadalmi vonzata. az mszp ugyanilyen hobbija pl az állami pénzosztás az inaktívaknak esélyegyenlőség címszó alatt, na ez pl egy fokkal károsabb, de nem ígértek zsákbamacskát, megígérték megtették.

reformok? nálad az inflációt hívják reformnak, mert mást nem nagyon hagyott hátra a bokros-surányi duó. vagy netán az energiaszektor kiárusítását, vagy mit? jah, megvan, nyugdíjreform, az, amelyik csak arra volt jó, hogy a nyugdíjpénztár szervezők is tudjanak élősködni egy kicsit a magyar társadalmon. más értelme nem nagyon volt annak, hogy a jövőbeni nyugdíjellátás mögé fedezetként jövőbeni állami fizetési igérvényeket (állampapír) raktak...

Szvsz nem "reform" léte vagy nem léte, hanem a minősége a döntő, ebből pedig a ballib elég rosszul áll. erre mondtam azt az előző kommentemben, hogyha nem megy fel lehet állni, át lehet adni a kormányrudat. lehet h nem fogják naponta reformoknak propagálni a napi kormányzást, de valszeg lesz egy minőségi ugrás, márcsak a track recordok alapján is.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.08.15. 04:22:16

azt hittük, hogy cserébe megcsinálhatjuk a reformot, és mostanra már rég egy 500 mrd-os adócsökkentési csomag részletein dolgozunk.

Másrészt Molnár Lajos 1. lépésben biztosítási reformot akart, és aztán csak a megszorítást. Gyurcsány mészéroltatta le velünk az Eü-t, és a piszokmunka után meg lealázta a második miniszterünket is, rátolva a felelőséget is. Én személy szerint már 2007 októbertől ordítottam volna, hogy ha Gurcsány visszalép, akkor kilépünk. Másrészt már ez kompromiszzumos mutáns rendszer se igazán tűnt tutinak. Bár talán...

Kóka távozásáról ez egy jobbos sajtó terjesztette marhaság. Azért távozott mert látta hogy az SZDSZ akkora szarban van szervezetileg, h oda egész ember kell. Ide süllyesztették Kunczéék. A minisztériumot meg amúgy is Kákosy vitte legalább egy éve. Az emberek is inkább őt tekintették vezetőjüknek, Kókát kevésbé is kedvelték. Sajnálom Kákosyt, jó arc volt. Igazi laza gyerek, de nem úgy laza, mint a dzsentri tipusú Garamhegyi, hanem csendes hétköznapi iparos, szerény juppie, aki titkon menedzsment forradalmár. Mondjuk Bajnai még a legjobb, aki helyette jöhetett. Hidegvérű igásló, a kapkodó idióták és semmittevők gyűrűjében. És itt főleg az MSZP-s brigádra gondolok.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.08.15. 04:32:59

rég tudtuk hogy szar, az LGK-ban mindenki (Kóka, Csillag, Mihályi) pánikolt, hogy mi a szent szart csinálnak a szocik, csak legalább tudjuk keresztülvinni a két reformot. Most már csak az adócsomagért küzdünk kívülről. Ha az lesz akkor, meg lehet szavazni a költségvetést.

heima (törölt) 2008.08.15. 09:41:28

wow, jó látni h a felek egymásra licitáltak az ország tönkretételében

A: adót emelek h abból segélyt, nyugdíjat emelhessek, toldozzam a foltokat!

B: ok, de csak akkor ha hagyod nekem, hogy lenyúljam a tb kasszát!

A: jójó, de előbb minden ész nélkül építsd is le az ellátórendszert, zárdj be egy két értékes ingatlanon fekvő kórházat, vlamiből nekünk is meg kell élnünk!

B: azért adót is csökkentsük már, tök ciki, h 5-6 éve hatalmon vagyunk és az adócsökkentéssel kampányolunk, aztán mágis itten a legmagasabbak az adók

A: ha majd elvégeztétek a mészáros munkát, visszatérhetünk rá!

"Ha az lesz akkor, meg lehet szavazni a költségvetést."

Senki nem kétli, h a hatalomért meg fogjátok szavazni amit feltétlenül meg kell. Semmi nem drága, 06 is szó nélkül tapsoltatok a pénzszórásnak, és az annak köszönhető hatalomnak. Reform meg adócsökkentés SZDSZ módra... vicc.
süti beállítások módosítása