HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Maradok köztisztviselő

2008.06.28. 12:37 :: urbangeri

Két hét aktív munkaügyi tárgyalás után visszatérek. Nem leszek banki makroelemző, lemondtam az utolsó utáni pillanatban. Inkább még fél, vagy akár több évet maradok főállású köztisztviselő, másodállásban politikus. Előbb persze a politikát fogom feladni vélhetően. Erre fél évnél többet csak akkor szánok, ha eddigi munkám beérik és beindul valami meggyőző.

Ha elvállalnám a banki melót, ahova amúgy SZDSZ-es szakmai kontaktom miatt kaptam ajánlatot, akkor be kéne fejeznem a politizálást legalább fél évre, mert a váltás, beletanulás kényszere minden időmet lekötné. Márpedig addig még az SZDSZ tönkre is mehet. Azaz nem is az SZDSZ a lényeg, hanem a magyar liberalizmus, mintsem torz gyermeke.

Persze nem ez volt a döntő érv számomra. A jelenlegi SZDSZ azért messze nem olyan fontos. Ellenben a minisztériumi állás. A minisztérium vezetés támogató főosztályán erőlködni egy jó hangulatú, ambiciózus csapatban az államigazgatási menedzsment megújításán nagyon érdekes, és közepesen strapás meló. Most megnézhetek közelről, egy  minisztercserét. Eddig úgy tűnik, a legszimpibb szoci is némi visszalépést jelent az eddigiekhez képest. (Mondjuk ez akár arra is ok, hogy lelépjek, hiszen a kultúra-váltás minimum lelassul.)

15 komment

Címkék: szubjektív államigazgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr25543255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heima (törölt) 2008.07.03. 21:49:55

azt hogy csinálod, hogy egyszerre vagy köztisztviselő és párttag?

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.07.04. 00:12:12

Gondolom arra célzol, h ez törvényes-e. Köztisztviselő párttag lehet a Köztisztviselői tv. szerint, csak párttisztséget nem viselhet. (De mi is az a párttisztség? Én röhejes tisztségeket viselek, de nem kapok pl fizetést a pártomtól.)

Másrészt honnan a francból értenének a politikusok az államigazgatáshoz, ha nem lennének a pártokban közigazgatási szakik?

A nagyvilágban sokféle hozzáállás van ehhez a kérdéshez: Angliában a köztisztviselő nem is szavazhat, Franciaországban pedig a szakszervezetek keretein belül akár még nyíltan politizálhat is.

heima (törölt) 2008.07.04. 01:24:14

Valóban nincs nevesítve az, hogy konkrétan párt tagja nem lehet köztisztviselő, de pl a "nem folytathat olyan tevékenységet, ... amely pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné" kitételben ez benne van. Hogy is lehetnél egyébként pártatlan egy párt tagjaként?
A tisztség meg szerintem világos: ha egy alapszervezetben alelnök, elnök, elnökségi tag akármi vagy, vagy választmányi tisztséget vállalsz, már összeférhetetlen vagy, akármilyen röhelyes is a pártod meg a címeid.

"Másrészt honnan a francból értenének a politikusok az államigazgatáshoz, ha nem lennének a pártokban közigazgatási szakik?"

Gondolom egy ideális a közigazgatási szakik egy sikeres köztisztviselői életpálya után lépnek politikusi pályára, feladva a köztisztviselői jogviszonyukat, és lesznek például szakállamtitkárból államtitkárok. Bár a Gyurcsány-kormány elkúrta ezt is, a helyettes államtitkár-közigazgatási államtitkár felállásban ez jobban kijött.

Jelen esetben nem sokat számít h mi van a nagyvilágban (texasban egy kisgyereket is lelőhetsz a saját birtokon, ha hívatlanul érkezett, itt meg téged visznek el, ha áramot vezetsz a kertetben pl), neked magyar állampolgárként a magyar törvényeket kell megtartanod, és szerintem jelenlegi felállásban nem mennél áll egy összeférhetetlenségi vizsgálaton. (általad itt közölt infok alapján)

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.07.07. 20:39:22

Bocs, nem gondoltam át, mit csinálok, kicenzúráztam a túl könnyű azonosítást lehetővé tévő részeket, így a kommentedet is.

"nem folytathat olyan tevékenységet, ... amely pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné" - szóval nem olvashat újságot, nézhet tévét, mert az netán valamilyen oldali és akkor már egyből befolyásolva van. Az embert természetszerűleg befolyásolják a különböző véleményformálók. Ez nagyon pontatlan szöveg, akárhogy lehet érteni.

Ja a magyar törvényeket kell betartanom, csakhogy a pártban akármi vagy, akkor összeférhetetlen vagy, az nem biztos, h magyar törvény, hanem a te véleményed. És az értelmezésed még akkor sem törvény, ha logikus, hiszen én is tudok logikusan a törvények alapján mást kihozni. Itt egy bírósági precedens lenne leginkább döntő érv.

Magam is néha egészen kíváncsi lennék egy összeférhetetlenségi vizsgálat mit hozna ki. Bár hajlok arra, hogy lemondjak ifjúsági szervezetben viselt tisztségemről, és akkor egyből független leszek.

Ha mondjuk nem írok blogot, attól jobb lesz talán Magyarországnak. A köztisztviselői véleménykuss nem éppen a hozzá nem értő vezetőket védi a lebukástól? Mint ahogy azt a KSH-ban éreztem anno.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.07.07. 20:43:30

Amúgy én ha egy újságcikket úgy írnék alá, hogy az SZDSZ tisztségviselője, akkor fegyelmit indíthatnának ellenem, jogosulatlan cím használatért v. vmi hasonlóért, mert nem számítok annak.

heima (törölt) 2008.07.08. 06:43:15

csak első pillantásra tűnik a törvény sok féle képpen értelmezhetőnek, egyébként nagyon is tiszta választóvonalak vannak.

Nyilvánvaló, hogy nem burokban kell élniük a köztisztviselőknek, minden joguk megvan tájékozódni, választani, sőt, még véleményt nyilvánítani is. (jó példa erre Antal Dániel blogja. Személy szerint nem kedvelem különösképpen se személyét, se tevékenységét, de magasrangú köztisztviselőként teljesen a törvény szellemében írt).

Viszont nem lehet pártvezérelten véleményt nyilvánítani, politizálni, ahogy a bezető is írja:

"A társadalom közmegbecsülését élvező, demokratikus közigazgatás feltétele, hogy a közügyeket pártpolitikasemleges, törvényesen működő, korszerű szakmai ismeretekkel rendelkező, pártatlan köztisztviselők intézzék."

De a jogtól és annak értelmezésétől függetlenül szerintem egy igényes köztisztviselől elvárható, hogy ne keveredjen pártkalandokba és az összeférhetelenség látszatát is elkerülje.

(Ugyanígy, ugyan a törvény engedni, de egy igényes miniszter szvsz pl nem tartja meg a megyei képviselői mandátumát - főleg ha önkormányzati miniszter lesz.)

Azt remélem te se gondolod, hogy a párt fogja eldönteni, hogy a tisztségviselő, vagy ki nem - mivan ha az MSZP úgy dönt, h xy pártalelnök nem tisztségviselő, és másnap kinevezik a főosztályvezetődnek - miközben miniszteri autóval jár pártelnökségi ülésre...

Mellesleg felvet a probléma egy másik problémakört is, azt, hogy mennyire szerencsés az, ha pártkáderekkel töltik fel a minisztériumokat, így elterjedve a szakappártusban is a kontraszelekció. Vagy legalábbis a pártvezérelte kiválasztás, azaz nem azért leszel kinevezve, mert értesz vlamihez, hanem azért, mert jól helyezkedtél a pártban. Szerintem az elmúlt 6 év kormányzati "eredménye" jól mutatja, hogy ez hova vezet....

heima (törölt) 2008.07.08. 09:29:55

Szóval én azt javaslom, hogy valamelyik szerepedtől válj meg - én nem foglak feljelenteni, pedig durván nem tetszik h az adófizetők pénzén naplopol (igazi liberális hozzáállás egyébként), nem kenyerem az ilyesmi, a becsületedre bízom a dolgot.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.07.16. 00:23:21

Na megjöttem:

"A társadalom közmegbecsülését élvező, demokratikus közigazgatás feltétele, hogy a közügyeket pártpolitikasemleges, törvényesen működő, korszerű szakmai ismeretekkel rendelkező, pártatlan köztisztviselők intézzék."

Pártpolitikasemleges? Tudod hány MSZP és Fidesz csicska van nálam magasabb rangban, vezető posztokon. Akik azért kerültek oda, mert ha párttagok nem is, de nagyon jó viszonyt ápolnak párttagokkal. Hozzájuk képest én maga vagyok a megtestesült szentlélek.

Korszerű szakmai ismeretekkel rendelkező? Azért léptem politikai pályára, mert csak a politika kezdeményezheti azt a helyenként elképesztő szakmai színvonalú munkát, ami a közgiazgatásban tapasztalható. Én ebbe reccsentem bele, ezért léptem át azt a határt, amit normális körülmények között nem tennék. (Szetey nagyon is jó úton járt és ki is csinálták. Új Szetey Gáborok kellenek.)

Pártatlan, mármint úgy, hogy nem próbálják saját hatáskörükben saját zsebüket is egy kicsit megtömni azok akik erőforrások felett diszponálnak. Hát ezzel is óriási gondok vannak idebenn.

Végül nem a párt dönti el, hanem a bíróság adna igazat simán a pártnak. (Ezt félreértetted.)

Engem pártfüggetlen köztisztviselők vettek fel, mint egy hozzájuk hasonlóan gondolkodó köztisztviselőt. És alig voltak odabenn káderek, még a politikai tanácsadók fele sem volt párttag. Ezért is gyenge az SZDSZ, mert az MSZP és a Fidesz egyből beülteti emberei tömegét, akik ezután eszeveszettül érdekeltek lesznek kenyéradójuk életbentartásában.

Ja és tudod ki lopja napot, ... (női ági felmenőd). Ez kifejezetten sértő. Nézd már meg a bejegyzések, kommentek dátumát! A párt csak másodállás. A minisztériumi munkát és közvetlen kollégákat többre becsülöm, mint a pártot, ami csak szívja el az energiám.

heima (törölt) 2008.07.17. 15:36:08

Lehet mentegetőzni, csak nem éppen egyenes gerincre vall.

Nem mentő körülmény, hogy hány párttag vagy pártközeli köztisztviselő van rajtad kívűl, hogy ki nevezett ki, milyen minőségű a munka a közigazgatásban, melyik pártnak milyen a káderpolitkája stb.

A törvény szellemével csunyán összeférhetetlen a pártpolitikai tevékenységed. Pont.

"Ja és tudod ki lopja napot, ... (női ági felmenőd). Ez kifejezetten sértő. "

Ez kifejezetten aranyos annak tudatában, hogy saját magad írtad ezen blog keretein belül, hogy semmi munkád a hivatalban, és a munkaidődben SZDSZ programot barkácsolsz. Ez nem tűnik számomra nemzeti gazdaságpolitikai stratégiai érdeknek :)

"A párt csak másodállás."
Igen, pont ez lenne a köztisztviselői törvény lényege, hogy ne lehessen egy köztiszviselőnek egy párt "másodállás".

De írtam már, én nem foglak hivatalos úton zaklatni, éppen csak megjegyeztem ezt az apróságot, ami egyébként jól mutatja az SZDSZ viszonyát a törvényességhez.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.07.17. 22:58:38

Egy hónapig volt kevesebb dolgom, amikor minisztert váltottak a fejünk felett.

A Fidesz viszonyát a törvényességhez - nem pusztán etikai vétséghez! - meg az mutatja, hogy Nagy Gábor Tamás 1. kerületi Fidesz vezér megbízásából a helyi jegyző, a Turul-szobor elbontásáról szóló jogerős bírói határozatot semmisnek nyilvánította, mondván, hogy a bíróság tévedett. Egy helyi jegyző - aki köztisztviselő - felülbírálta a magyar bíróság ítéletét, noha ehhez neki semmi joga. Nem egy laikus, önjelölt ítélkező véleményét, hanem a bíróságot. A helyi jegyző ellen a polgármester törvénysértés esetén fegyelmi eljárást kezdeményezhet. A nyilvánvalóan politikai megrendelésre dolgozó jegyző persze ilyet nem fog kapni megbízójától. Gondolom tüntetést fogsz szervezni.

Más szemében a szálkát, saját házad táján meg a gerendát sem...

Amúgy utoljára elismétlem, ahogy te is csak ismételgeted magad: kevéssé számít, hogy te hogyan értelmezed a törvényt. A konkrét bírósági ítéletek számítanak. Olyat idézz, az fokkal többet számít, mint pártos véleményed.

A zaklatás rendkívüli emberi nagyságra utalna részedről. Ezúton is köszönöm kegyességed.

heima (törölt) 2008.07.17. 23:33:38

Nem igazán követem a Turul-ügyet, mivel nem túlzottan érdekel, így nem tudom, hogy a jegyző-bíró-polgármester mit csinált és mit nem. Jómagam nem vagyok se Fidesz-tag, se köztiszviselő, így nem igazán értem, hogy mit kéne tennem a házamtáján. Pláne nem értem, ezt a tüntetést honnan vetted.

Azon elgondolkodtál már, hogy attól, hogy vlaki durvább törvénysértést követ el, mint te, attól még a tiéd is törvénysértés marad? Napestig hozhatod a fidesznáci köztisztviselőket, attól még te is csak egy összeférhetetlen pártkatona maradsz.

"Olyat idézz, az fokkal többet számít, mint pártos véleményed.A zaklatás rendkívüli emberi nagyságra utalna részedről. Ezúton is köszönöm"

Legyen kívánságod szerint.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.07.18. 00:28:05

Vazze ember! 3x írom le, hogy csak szerinted törvénysértő, amit csinálok, de objektíve ez csak etikai vétség. És efelett az érv felett mindig nagyvonalúan átsiklasz.

heima (törölt) 2008.07.18. 00:36:23

Gratulálok a csak etikai vétségedhez.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.07.18. 01:48:04

Írod még feljebb: "Viszont nem lehet pártvezérelten véleményt nyilvánítani, politizálni." Haverokkal sem. Munkahelyen ilyenről nem beszélhetünk. Mitől lenne ez világos. Az lenne világos, ha tényleg ki lenne mondva, hogy ez honnantól van. Például Újgén elnök nem lehetek, mert akkor folyamatosan nyíltan kéne véleményt nyílvánítanom, amit szerintem se lehet. Alelnökként már talán megúszható a nyílt véleménnyilvánítás. De az nem vagyok.

És mitől változna meg hozzáállásom a munkámhoz, ha lemondanék Újgénes tisztségemről? És szerinted hogyan képviselem pártom érdekeit a munkahelyemen?

Ezen vita során, ezerszer fordult meg a fejemben, h le kéne mondani, de nem annyira az Újgénesről, hanem a párt-piszlicsáréról. Abbahagynám gyakran, de túl gyorsan nem lehet kiszállni, sajnos az SZDSZ-ben hajszálon múlnak a dolgok. Utódlásról gondoskodni kell. Csak feladatok vannak, jutalom alig. Feladatok nyelik az időm, nem tudok tőlük élni. Helyette csajozhatnék, tölthetnék több időt barátnőmmel, barátaimmal, akik gyakran nagyobb formátumú figurák, mint a pártbéli ismerőseim. Kereshetnék pénzt. De sajnos egy normális parlamenti pártra szükség van, ami szerintem az SZDSZ. Ez is szar, de még ebben van a legtöbb lehetőség, hogy valami tényleg haladó párttá váljon amit már jóval inkább magaménak vallok. Megfutamodás is lenne.

Alapvetésed az, h ha valaki párttag akkor az szemellenzős őrült, aki a pártja érdekében fusizik munka helyett. Szerintem nem így van.

De asszem feleslegesen ölni ebbe a vitába több energiát, bár a hosszából látszik, h keményen kattogtam és fogok is a dolgon. Nagyon is vannak morális dilemmáim, melyek ilyenkor megkínoznak. És szemétség tőled, hogy még hangerőt is tekersz rájuk!

heima (törölt) 2008.07.18. 10:04:34

Nézd, a törvényalkotó soha nem fogja tudni pontosan körbehatárolni, hogy mi összeférhetetlen, és mi nem, hogy ki milyen szintű pártbeágyazottság mellett képes kettős életet vinni, függetleníteni egymástól a szerepeit. (szvsz határozottan be kéne írni a párttagságot is) Érted, lehet hogy Orbán Viktor is remek főjegyző lehetne a fővárosban, de azért mégis jobb, hogy nem az.

Igazad van, de vagyok jogász (bár nem vagyok teljesen fogalmatlan sem), lehet, hogy tényleg átcsúsznál egy vizsgálaton. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mennyire veszed komolyan a törvényt és annak szellemét. Ha a hazádat akarod szolgálni, mint köztisztviselő, akkor a törvény szellemében ne akard pártpolitikusként is szolgálni. Legalábbis ne egyszerre. Lehet keresni a kiskapukat, megerőszakolni a törvényt, de szerintem gerincesebb ezeket hanyagolni.

Nem arról van szó, hogy magadban mennyire vagy képes szétválasztani a két szerepkört, nem ismerem a hivatali munkádat, akár lehetsz te ott a hónap dolgozója is...

Nem élsz kalitkában, blogolhatsz, a közpolitikában bátran részt vehetsz (lsd pl a korábban már hivatkozott Antal Dániel blogját)köztiszviselőként is, sőt, mivel minden köztisztviselőt politikus irányít (ráadásul te elég közel vagy hozzájuk), közvetlenül is befolyásolhatod a politika menetét.

De ne akarj két lovon ülni. Vagy az egyik, vagy a másik. Ha normális parlamenti pártként szdszt akarsz, és ezért tenni is akarsz, nem csak szavazni rájuk négyévente, akkor hajrá csináld, csak ne a Magyar Köztársaság felesküdött tisztviselőjeként.

"Alapvetésed az, h ha valaki párttag akkor az szemellenzős őrült, aki a pártja érdekében fusizik munka helyett. Szerintem nem így van."

Egyáltalán nem ez az alapvetésem. Nem látok semmi kivetnivalót abban, ha valaki párttag, sőt a demokrácia szempontjából fontos lenne, hogy minél több ember kezdjen el aktívan közélettel foglalkozni.

Mondok egy példát a problémakörre: képviselői vagyonbevallás. Megteheted azt, hogy az értékpapírjaidat, ingatlanjaidat berakod egy kft-be, és csak utóbbit tünteted fel a nyilatkozatodban. A törvénynek megfelel, a szellemének viszont nagyon nem. Ha utóbbi alapján akarsz eljárni, akkor (ha be is raktad egy cégbe a dolgokat), akkor részletezed a vagyonelemeket cégen belül is. Nem azért, mert muszáj, hanem azért mert fontosnak tartod a törvény célját (traszparencia) és szellemét, és akár tovább is mész pozitív irányban.

Ugyanígy, egy munkáját komolyan vevő, arra igényes köztiszviselőnek szvsz még a párttagságtól (sőt, akár baráti beszélgetésekben is lehet finoman jelezni, hogy nem akar pártpolitikába belemenni- egyébként is jót tesz a baráti kapcsolatoknak:)) is tartózkodnia kéne, hogy még a gyanú árnyéka se vetüljön a tevékenységére. És nem azért, mert ne tudná függetleníteni magát a párt befolyásától a munkájában, vagy mert hülye lesz ha belép egy pártba.

"És szemétség tőled, hogy még hangerőt is tekersz rájuk!"

???
süti beállítások módosítása