HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Közmunka, segély

2008.06.28. 12:58 :: urbangeri

Monokról, de leginkább a brutális inaktivitásról beszélni kell. Szeintem nagyon érdekes vita indult meg pár hete, és jó ez az alulról, eddig okosan építkező politikai kezdeményezés is. Papp László Tamás írása általában tetszett. (PLT stílusában van valami, ami néhanapján idegesít, de ezt most nagyon mellékszál.)

A családi pótlék szerintem is simán lehet "az állam hozzájárulása a gyerek rendeltetésszerű, normakövető felneveléséhez". És azzal is tökéletesen egyetértek, hogy  "ha valakiben nincs meg a kilábalási akarat minimuma, azt a legbőkezűbb állam se tudja pozitív irányba lökni. A fejlett kapitalizmus természetes egyenlőtlenségen alapul, de egyben opciót is kínál a státusváltásra."

Tokfalvi magasságában kapcsolódnék be a vitába:

Én leginkább azt tartom politikai kockázatnak, hogy hiába van egyetértés, a másik kinyírásának érdeke nálunk gyakran felülírja a közös szakpolitikai érdekeket is. Meg kéne találni a megoldást, mert nyilván létezik. Mert létezik gyorsabb növekedés és mögötte más, de működő társadalmi berendezkedés. Ez utóbbi feltétlenül látszik számomra is.

Magyarosrszágon nagyon elszálltak a szociális kiadások. Ez egy olyan gazdaságot eredményez, ahol biztonság és viszonylagos jólét van. Ennek egyik bizonyítéka, hogy nem tőlünk menekült nyugtra dolgozni a lakosság 5-10%-a, mint ahogy azt lengyel és román kollégáknál bizony megtörtént.

A segélyezést rendbe rakása már rövid távon munkakínálat bővülést jelent, ami a gazdasági növekedés egyik alapvető feltétele. Persze a kínálat önmagában nem elég, kell kereslet is. Egyrészt ha drága a munka akkor nyilván nem veszi fel őket senki. Tehát kéne csökkenteni a bérterheket, hogy a megnövekedett munkakínálathoz legyen kereslet.

Másrészt nincs kereslet munkavégzésre közel képtelen emberek iránt. Nekik például pedagógiai okokból sem árt egy kis közmunka, és talán a munkaerőpiac is értékelné, ha bizonyos emberekről tudná, hogy a közmunkarendszer alapján mire képes. Persze ekkor kiderülne, h egy rakás alapvető koncentrációra képtelen idióta és elképesztő mennyiségű - 800 ezer - alkoholista van az országban.

Szólj hozzá!

Címkék: foglalkoztatás

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr86543266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása