HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Koalícóban az MSZP-vel - eltérő szociálpolitika

2008.02.29. 05:14 :: urbangeri

Az SZDSZ politikai szerepvállásának egyik rákfenéje a szocialista párthoz való viszony. A szocialista párt egyben a pártállami rendszer utódpártja is, de ezt az aspektust, noha fontos, most inkább hagyjuk.

A szocialista és liberális elképzelések nagyon eltérőek mind társadalom és gazdaságpolitika terén. A liberális társadalom egyik sarokköve az öngondoskodás, a szocialista elképzelések szerint állami gondoskodásra van szükség. Ezt a szocialisták állam által finanszírozott szociális támogatások képében képzelik el. A bőkezű szociális rendszer viszont sokba kerül,  az emberek fizetésük nagy részét kénytelenek működtetésükre adó formájában lepattintani.

Azonban ez a bőkezű szociális rendszer egyszersmind rosszul is működik. A korábban Kiss Péter, most pedig Lampert Mónika által vezetett Szociális és Munkaügyi Minisztérium és háttérintézményei a legrosszabbul működő minisztériumi szervezetrendszerek egyike, ha nem a legrosszabb. A szociális támogatásokat hibás szellemiségben és rosszul célzottan, rossz mechanizmusok szerint osztják szét.

A bőséges szociális rendszer Európa egyik legrosszabb foglalkoztatási mutatóját eredményezi, a magyarok egy részének életstratégiája a munkakeresés helyett erre a szociális rendszerre való ráúszásra irányul. A magas inaktivitás miatt egyrészt már nincs jelentős hazai munkaerő a piacon, másrészt a kevés (Mo: 57%, Dánia: 74%, Svédország: 72%) dolgozótól kénytelenek sok adót beszedni. A magas adófizetés egyrészt fekete, szürke gazdaságba kényszeríti a gazdasági szereplők egy részét, és a munkaképes rétegek munkaerő kínálatának bővítésére se ösztönöz. 60%-os elvonási hányad mellett ki akarna másodállásban dolgozni, ha az általa megtermelt értéknek a felét se kapja meg? És akkor még a vállalkozó profitjáról nem is beszéltem.

1 komment

Címkék: mszp gazdaság foglalkoztatás

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr54358948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.12. 14:21:06

Itten aszongyák hogy a Szadesz tehet mindenről. :)

mauzoleum.nolblog.hu/?post_id=35437
süti beállítások módosítása