HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Bokros az MDF lista élén

2009.03.12. 00:46 :: urbangeri

Az öreg MDF-esek prüszkölnek, Boros Péter meg egész elegánsan fejezte ki magát. Nekem ez a formáció a pusztán Bokros-Dávid-Herényi trióval még elég kevés egy valódi pártnak, bár Bokros igazolásával hirtelen ledolgozta az SZDSZ-szel szemben gazdaságpolitikai hátrányát. Bokrosnak nekem úgy tűnik, hogy inkább van programja, mint az SZDSZ-nek, bár ez most mindegy, mert a két párt helyesen összeállt a Reformszövetség programja mögött.

Lehet bírkózni Gyurcsánnyal, aki éppen az amúgy sem túl erős, és vélhetően hatástalan adó alakítgatásokat butítgatja tovább az OÉT szánalmas munkavállalói oldalával történő egyeztetések során. Remélem a Világgazdaság cikkének lehet hinni, és jövő héten már a Reformszövetség programjának vitájára kerül sor. Amiből 20-30%-ot lehetne engedni, különben meg inkább a kormányváltás, mert ölbe tett kézben ülni, egészen pontosan, harmatgyenge tempóban épphogycsak csoszogni előre nincs értelme. 

Az SZDSZ konstruktív-bizalmatlansági elutasításával persze nem értek egyet. Főleg azért nem, mert elég ha meglátom Horn Gábor arcát a VG-ben, és már eleve rosszul vagyok. Lehet, hogy Bokros jelölése blöff volt, de akkor sem a negatívumokat hangoztatva kellett volna elutasítani, hanem egyeztessünk és két hét múlva fussunk neki újból jobb lett volna. Hogy lássunk programot - Gabi bátyám, én meg ütemtervet szeretnék látni arra nézvést, hogyan tűnsz el végre a back office felé. Kampánnyal háttérben szöszmötölni lehet, de rút orcád és hiteltelen szövegeid, a vélt elveket keresztbe vágó tettekből annyira elgem van, hogy veled bármi közöshöz nagyon nem szívesen adnám az arcom és nevem. Nyugodt szívvel távolodom. A politikai stratégia hatása remekül látszik itt is: az SZDSZ? Nem is tudom mit akar.

Bokrosra visszatérve, a megjelenésével kapcsolatban egész érdekes politikai törésvonalakat lehet felfedezni, a fideszesek nagyban szocialistáznak és hirtelen elfelejtik, hogy a konzervatív/liberális gazdaságpolitikai program az bizony olyan, mint Lajosé, és nem a szakrális levegőbepuffogás, amit Orbán Viktor produkál.

Leendő miniszterelnökünk mentségére legyen mondva, hogy vidám volt, jó hangulatot árasztott, és bár jó sok mindenbe bele lehetne kötni, de magához képeset kevésbé nagy baromságokat mondott és kevésbé volt megosztó. Persze még nem nagyon juott túl a politikai lózungok szintjén, hiszen alapvetően az egyszerű emberkhez beszélt, a hívőknek meg úgyis mindegy, kitalálják, hogy ettől a nagy lelki megújulástól mégis miért lesz nekünk jobb. 

8 komment · 1 trackback

Címkék: bokros

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr50997043

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heima (törölt) 2009.03.12. 20:05:22

a konzervatív gazdaságpolitikának nem barátja az infláció - Lajosnak meg ez volt a hobbija Surányival együtt.

Bokros olyan mint a legtöbb liberális közgazdász, megvan az a pár sablon, amit nyom, ész nélkül. Jellemző pl hogy az egészségügy vagy a felsőoktatás reformjától várja itt a megváltást, amikor elég rápillantani egy GDP arányos költségtáblára, hogy messze nem itt vannak a problémák, vagy a szociális rendszerről alkotott véleményét, miszerint a legszegényebbeknek, csak a "rászorulóknak" kell adni stb stb.

Elment felette az idő, a 90-es éveknek már vége...

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2009.03.16. 22:31:55

Hát azért ezzel még Lali úr nincs lesöpörve az asztalról. Akkor pl. az inflációnövelés egy viszonylag egyszerű út volt, most már nem járható.

Amúgy nyilván van többféle út is. Pl. ott a Heim-féle családi adózás, ami nekem éppenséggel nem a kedvencem, de alapvetően azzal se lenne nagy problémám, bezzeg az 5%-os áfa, hát az mennyire kurvára segítené az aktivitást.

heima (törölt) 2009.03.17. 20:33:34

@urbangeri: jaja, mostanában Heim Péter lett nálam a sztár, ő kellene ide rendet tenni, nem a Lali. Nem feltétlenül csak családi adózásról szokott beszélni btw :)

Lalihoz: a csomagja három-négy lépésből állt: szociális megszorítás, importpótlék, csúszó leértékelés (inflációpörgetés). Első tételt gyakorlatilag kiherélte az AB meg meg 96-97-ben az MSZP, az utóbbiak jelentettek tényleges előrelépést, segített az FDI és export alapú fejlődésben. Viszont az FDI nem Lajosunk miatt érkezett, hanem már az MDF kormánynak is ez volt a ciklusuk vége felé a gazdpolja, és egyszerűen ezek a beruházások ekkor fordultak termőre, és erre segített rá Lajos.

Viszont ma már nem lehet vámpótlékkal támogatni az importot, állami eszközökkel értékelni a forintot, a megmaradt szociális megszorításnak meg már anno se volt semmi haszna.

Szép dolog az államreform, csak szimplán olcsóbb/hatékonyabb államból nem lesz gazdasági fejlődés. Igaz, hogy az általam sztárolt elemzők se adnak (reál)gazdaságfejlesztési programot, viszont az adópolitikát mindenhol aktívbarát módon tervezik, és első lépésben már ez elég, ha a mesterségesen lefojtott fejlődési lehetőségeket felszabadítják.

Ez az ami nagyon nem fog menni pl brutál bonyolult módon és brutális kulcsokkal adóztatott cafeteriával...

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2009.03.18. 00:15:28

Ezek még mindig nem túl erős érvek, de segítek Bokrossal szemben itt vannak durvább érvek is: konzervatorium.blog.hu/2009/03/11/az_mdf_rol_a_baloldalrol_es_bokrosrol
Elég jól bele is merültem. Nem rossz írás.

Heim Péter teljesen rendben van. Szeretem a pusztába obégató prófétákat. Tőlem lehetne ő is a miniszterelnök.

heima (törölt) 2009.03.19. 20:19:18

@urbangeri: "Szeretem a pusztába obégató prófétákat."

Nem feltétlenül ez a szerepköre, Lalira inkább mondanám ezt, neki főállása a megmondom a tutit.

Heim Péter még mindig inkább egy alapkezelő vezérigazgatója, amit (köz)politikai téren csinál, az nem más, mint a klasszikus polgári közéleti szerepvállalás, amit jobb helyeken ezen a szinten valahol el is várnak.

heima (törölt) 2009.03.19. 20:22:04

@urbangeri: "Ezek még mindig nem túl erős érvek"

Huh, tiszta szerencse, hogy tudtál még venni akciósan érverősség-mérőt, még a végén neked is érvelned kellett volna, de hát mire jók a technika csodái!

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2009.03.19. 23:12:43

valóban részemről nem érvek hangzottak el, hanem csak egy gyors reflexió
süti beállítások módosítása