HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Konzervatív forradalom?

2009.02.18. 00:46 :: urbangeri

A hétvégén legemlékezetesebb politikai publcisztikája, Gyurgyák János remek esszéje volt. Élmény volt olvasni, egy pár flekk után tollat kellett előkapnom a villamoson, hogy bejelölgessem magamnak azokat a gondolatokat, amiket eltennék magamnak, hiszen tökéletesen fogalmazza meg az én elképzeléseimet a politikáról.

Az olvasás közben tapasztalt érzés korai újságélményeim liberális szerzőinek írásait jutatta eszembe, az egyetértési és megvilágosodási faktor a politikai reveláció határát ostromolja. Pedig ez egy konzervatív figura lenne, noha én ezeket az elveket, ideákat tartom liberálisnak. Vannak konzervatív szerzők, akik érdkelnek, ez viszont pipálta az általam ismerteket, egyértelműen jobban tetszett, mint egy kesergős Lánczi. (Bár Lánczi is mostanában egyre érdekesebb kezd lenni, hogy kritikájának iránya a halott bal felesleges kritizálása helyett, szerintem helyesen a jobb pallérozása és kormányzásképessé tétele felé fordul.)

A cikk olvasása közben, azt éreztem, hogy az írás a másik oldalon lezajlott konzervatív forradalom egyértelmű jele. Az írás érdekessége, hogy számomra - a liberális számára - is elfogadható, szerethető világot ígér. Persze én már korábban is akartam valami olyasmiben hinni, hogy a jobboldalon is vannak nem hülye emberek, hogy van egy szimpatikus réteg, akikre rá lehet bízni az országot, és valami jobbat és szebbet akarnak, mint a Magyar Nemzetes, ill. tőlük jobbra álló neobolsevik főrmedvény. 

Örülök, hogy az újabb magyar 4 éves meccsen is úgy tűnik lehet valakiknek szurkolni, hogy emberi nyelven beszélő alternatíva bontogatja szárnyait és hallatja hangját, ott ahol eddig a gyűlölködés túlharsogta az értelems érvelést. Ahol a provinciális agresszió, hagymázos szövegek mintha a korruptságról és alacsony teljesítményről igyekeztek volna elterelni a szót. 

 

Epilógus:

Kár volt két napot várni, ugyanis elmeséltem a sztorit haveromnak, hogy milyen fasza konzervatív írást olvastam a Népszabiban, egy könyvkiadó vezetőjétől.  Aha, ismerem - felelt haverom - az ipse ősfideszes, de '92-es fordulat óta inkább a mi környékünkön mozog. (Persze ezt az állítást nem tudom leellenőrizni, és nem is tudom mit takar ez a mozgás, de ha igaz, akkor komoly gellert ad a történetnek.)

11 komment

Címkék: liberalizmus értelmiség

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr90949808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sityu · http://www.sit.yu 2009.02.21. 00:19:35

Az epilógus érdekes.
Az előtte lévőkhöz hasonlókat én is szoktam érezni. Pl. a reakció-n. De akkor mindig jön egy lelkylolás butaság...
(a Gyurgyák cikket meg kinyomtatom és majd elolvasom)

heima (törölt) 2009.02.21. 02:48:05

hát nem tudom, nekem soha nem sikerült olyan baloldali vagy liberális "értelmiségit" olvasnom, amiben megtaláltam volna az Értéket. csak a tömény hülyeséget.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2009.02.21. 21:23:21

sityu: a Reakció és a Konzervatórium se rossz, de azért el-elszállnak a srácok, meg vannak idegesítő nagyokos állandó kommentelők is.

heima: akkor nekifuthatsz a fenti linknek.

heima (törölt) 2009.02.21. 22:20:31

mert a szerző balliberis lenne, ezért írtál róla egy postot, mint konzervatívról? (a Reakción volt vele interjú. értelmes ember, csak hát bölcsész szegény)

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2009.02.21. 22:29:59

Gyurgyák semmiféleképpen nem balliberális, ahogy vélhetően én se vagyok az. Egy neokon és köztem az előjel nélküli - kicsit zöld, elitellenes- liberális között, talán csak a homoszexualitás, kábszerek megítélésében van különbség, de momentán nekem is a gazdaság a fontosabb. Csakhogy egy nyugati értelemben vett értékkonzervatív, aki már túl van a buzi és rasszizmuson témán, az hazai viszonyok között simán ballibnek tűnhet.

heima (törölt) 2009.02.21. 22:44:35

@urbangeri: hát ezt nem tudom honnan sikerült összehoznod, ha itt "nyugati értelemben vett értékkonzervatívnak" mondjuk az általad is említett Reakciót vagy Konzervatóriumot (Kommentárt, emberünket stb stb)vesszük, akkor nem igazán látom hogy mitől látszanának ők balliberálisnak.

A buzi/drogos/széplélek vonalról örülök hogy lejöttél, nem irigyellek, gondolom a témában igazi gurukkal vagy körülvéve. inkább hallgatnék szentkoronatant mint füves nyálverést :)

De ez az egész definíciós kérdéskör is csak szarkenegetés, a lényeg tényleg ott van, hogy a magyar társadalomban a gondolkodásra képtelen kádári heretömegek és az őket kiszolgáló mutyimilliárdosok (közös nevükön ballib) kiszipolyozzák a gyerekes, értéket termelő középosztályt.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2009.02.22. 12:01:22

@heima: előbb még te nevezted Gyurgyákot balliberálisnak. Reakcióék mondjuk jó úton járnak, de még néha ők is felkapják a szemellenzőt.

Ez a ballib sztori meg túl sommás. Ha én meg tudok különböztetni színeket a Fideszen belül, akkor már a szocialista és liberális átmeneti szövetséget se kéne egységként kezelni. Pláne akkor amikor a Fodor-féle SZDSZ végre elkezdett lemászni a Pető-Magyar-Kuncze(-Horn) vonal szocikkal mindhalálig történetéről.

Jobboldalon pedig a fenti trió ellenére még a kádár-konzervatívok vannak többen, jellemzőjük a neobolsevik szövegelés és belső agresszió,

heima (törölt) 2009.02.22. 13:44:26

"előbb még te nevezted Gyurgyákot balliberálisnak" eddig nem volt szokásod a thread elhazudása, msot se kezd el.

"heima: hát nem tudom, nekem soha nem sikerült olyan baloldali vagy liberális "értelmiségit" olvasnom, amiben megtaláltam volna az Értéket."

"erre a válasz: akkor nekifuthatsz a fenti linknek."

Ezt én nem tudom másképp értelmezni, mint h emberünket ballibának tartod.

"Reakcióék mondjuk jó úton járnak, de még néha ők is felkapják a szemellenzőt."

Emberek ők is, nem tökéletesek, ráadásul nem libsik, hogy egyformák legyenek. Ez az amit nem bírok a liberalizmusban, a dogmakönyv, a liberális eszményképnek való görcsös megfelelés, és aki ettől eltér, azt nem szeressük. Tökéletes példája ennek a Sárdobálú nevű blogképződmény, ott a srácok jelzőkön képesek egymásnak ugrani, mert az olyan fideszes, nem olyan amire felesküdtek, a téma meg sokadlagos, csak az eszme. nálad is megfigyelhető volt, de szerencsére ebből is kigyógyulóban vagy, hogy előbb az eszme, utána a konkrét közpolitika, a lényeg h legyen libsi párt a parlamentbe, mert majd akkor lesz reform meg adócsökkentés... miközben ezeket el lehet ám érni liberalizmus nélkül is.

"Ez a ballib sztori meg túl sommás."

Pedig ez van. 7 éve hatalomban tartjátok a ballib milliárosok és a túladóztatott középosztály pénzéből megvett herék alkotta koalíciót, csak hogy stabilan ott lehessen lenni a hatalomban. Jelneleg pl 20 ember (meg a kb 500 aktív párttag) személyes karriere okán nem lehet megszabadulni ettől a sehova nem vezető "nagykoalíciótól", és ezen sajnos nem segít semmilyen Fodor, meg semmilyen irányváltás.

Zúdíthatsz bármilyen jelzőhadakat a jobboldalra, de nem a Fidesz kormányzása és hatalomban maradása kerül olyan súlyos árba, mint a ballib hatalommániája és bénázása 7 éve.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2009.02.23. 23:36:16

Na erre a második részre nyomok egy posztot. De addig is: én Fodor helyében leszalámiznám az MSZP és Gyurcsány szekerét toló és kizárólag saját egyéni érdeküket szolgáló SZDSZ frakciót. Az SZDSZ frissen választott vezetői ellenében több, mint három éves mandátummal védik a hájas seggük. Méghogy az ország érdeke! Az ország érdeke a szocik utolsó fenyegetése lenne, ha pedig ebből se értenek, akkor előrehozott választás

Molay · http://sotetkozepkor.blog.hu 2009.02.24. 10:34:16

Gyurgyák a legkevésbé sem balliberális. A magyar baloldaltól ő sosem várt semmit - ahogy ezt egyszer megfogalmazta. Épp ezért fordul kritikájával a jobboldal felé.

Semmiképpen sem suvasztható be a renegát jobbos kategóriába, mint pl. Debreczeni ("az egyetlen normális konzervatív")

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2009.02.25. 00:19:54

@Molay: A címkék tényleg nem olyan lényegesek, az írás tartalmával egyet tudok érteni. Nagyon sok leírt elvet magaménak tartok, bár én ezt liberalizmusnak hívom.

Bethlen-féle konzerv kormány minisztere volt, vagy sem, mindez kevésbé érdekes, mintsem a szomszédoktól való lemaradás ill. a verseny felvételének aktualitása.
süti beállítások módosítása