HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

A liberalizmus, mint minimálprogram

2009.01.10. 17:12 :: urbangeri

A magyar liberalizmus szerintem minimálprogram, ami a nyugat-európa utolérését célozza, gazdasági jobb és baloldaliságtól függetlenül. Nekem mindegy, hogy angolszász mintájú ország leszünk, vagy skandináv, csak ki ebből a közép európai nacionalista posványból, ahol a szomszédokkal folyton keménykedni kell, a buzikat, drogosokat meg folyton vegzálni kell.

A homoszexualitás természetes jelenség, kár elnyomni, megkülönböztetni őket, kár tönkretenni a többségtől eltérőnek született honfitársaink életét. A drogfogyasztót nem érdemes összekeverni a drogbeteggel. Előbbit teljesen felesleges erőforrás pazarlás vegzálni, az utóbbival inkább érdemes foglalkozni. Mindkét eset szerintem magánügy, egyéb állampolgári kötelezettségek ellátására kell koncentrálni, ha az rendben van akkor a politika és az állami kényszer takarodjon ki a magánlakásokból.

Magyarország közép-európa legszocialistább állama, még a nem sokkterápiát alkalmazó szlovéneknél is magasabb a magyar állami újraelosztás szintje, igaz szinte minden nyugat-európai államénál alacsonyabb. Csakhogy a jól működő, piaci elveket szem előtt tartó, fejlett vezetési kultúrval rendelkező országokban az állam nem pazarol úgy, mint a mi rosszul vezetett és relatív korrupt államunk. Ott is beleszól a politika az állami cégek működésébe, de nem olyan szinten, mint nálunk, és kisebb összefonódásokból, pártfinanszírozásokból is sokkal nagyobb ügyek lesznek, bírósági ítélettel és politikai bukással lezárva.

 

A liberálisnak tulajdonított dogmák kapcsán érdemes elolvasni a második bekezdésben foglaltakat: általában az ellenfelek vgy más pártok szimpatizánsai hajlamosak eltúlozni a dolgokat. Szerintem a nagy ideológiai elnevezések sokkal inkább sorvezetők, részben már kiürültek, helyettük konkrét problémák vannak.

De először a liberaéizmussal kapcsolatos alapállítások kapcsán nézzünk meg párat, hogy valójában mit is értenek a hozzám hasonló liberálisok alatta. 

Az állam rossz gazda: a svéd, holland állam például nem, a magyar és a román viszont igen. Az állam nem általában rossz, hanem konkrétan nálunk. Ameddig az állami intézményekre, a közigazgatásra alacsony munkatempó, vezetői hozzánemértés, és rosszabb esetben kissebb-nagyobb korruptság párosul, addig az állami működés, és menedzsmet refomja nagyon fontos gazdasági és társadalmi prioritás.

Ennek megfelelően a privatizáció sem mindenre megoldás, de arra konkrétan igen, hogy egy olyan tehetetlen és forintmilliárdokat - jobb esetben csak - elpazarló brigádot el lehessen távolítani, mint mondjuk a MÁV vezetése.

A piac és a verseny megold mindent: A piaci verseny sok mindent megold, de nincsenek jól működő  piacok erős állami szabályzók nélkül. Valamint van káros verseny is. Nézd meg az építőipart, ott lehet látni, hogy mihez vezet a rossz szabályzók, törvények mellett az öldöklő verseny; például burjánzó fekete gazdasághoz. De vannak egyéb tisztább példák utóbbi piaci hibára. 

És akkor ott van a mikroökonómia négy nagy piaci kudarc csoportja is: monpóliumok, externáliák, közjavak, tökéletlen informáltság. 

7 komment

Címkék: liberalizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr48869431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heima (törölt) 2009.01.10. 19:04:21

Komolyan a buzik meg a drogosok lennének a magyar liberalizmus? Komolyan ilyen jól állnánk, hogy ezzel kell foglalkozni? hát akkor tegyük:

Melegek: minden olyan emberi joguk és kötelezettségük meg van, mint bármelyik magyar állampolgárnak, az alaptörvényeink garantálják ezeket. Sőt, sóhivatal is van Egyenlő Bánásmód Hatóság (a kisebb állam nevében)néven, ahol sírhatnak, ha hátrányos megkülönböztetés érné őket. Gyakorlatilag két olyan polgári jogi intézmény van, amiből ki vannak zárva, a házasság, és az örökbefogadás. Előbbivel nincsenek egyedül: például állatokat vagy kedvenc kávéscsészédet se választhatod házastársadul, de hogy valószínűbb példát mondjak, nem lehet több házastársad egyszerre, sőt még büntetnek is érte! Pedig a liberális érvrendszer alapján nekem ugyanannyi jogom kellene legyen három asszonyt tartani, mint egy melegnek egy azonos nemű házastársat. Vagy többet. Hát ide vezet(het) a fene nagy liberalizmus, a polgári jog nem véletlenül ilyen, emberi kapcsolatokat intézményesít, és van amikor ennek áldozatokkal is jár. Sajnálom, hogy egy meleg nem veheti fel a párja ajánlott levelét és nem kap kedvezményes lakáshitelt, de még jobban sajnálnám, ha a házasság intézményét ledarálnák.

Füvesek: biztos nagyon rossz dolog péntek este vadászni egy elérhető dílerre, de gondolkodjunk már el a dolgon: egy abszolút luxuscikk mellett megy a kampány, egy olyan termék mellett, ami nem épen alul van a Maslow-piramisban. Szerinted mennyire előremutató egy parlamenti pártnak és ifjúsági szervezetének alapkérdésként kezelni a problémakört, amikor például a gyermekéhezés tömeges és mindennapos?

lehet hogy kocka vagyok, de én csak az állam szempontjából tudom értelmezni ezeket a problémaköröket, ugyanúgy, ahogy a rasszizmust is pl. Akárhányszor írod le te, akármelyik szdsz politikus vagy a rózsamisikommmandó, hogy ti mennyire liberálisak vagytok, mennyire szeretitek a cigányokat/buzikat/füveseket, ebből nem lesz, nem lehet politika, nem fogod tudni megváltoztatni az embereket, az alapvető emberi természetet. ezért nagy baromság az erőszak ellen is tüntetni, mint ahogy ősszel megtörtént. Az állam meg nagyjából megtette, amit megtehet,emberi és polgárjogi szempontból egyáltalán nem vagyunk lemaradva a "Nyugattól', sőt.

Ennek a vonalnak szvsz 20 vagy 70-80 éve volt vagy lehetett volna értelme, de 2009-ben már inkább elfajzott kisebbségdiktatúrára hajaz a liberalizmus.

heima (törölt) 2009.01.10. 19:16:58

A magyar állam rossz gazda: hát akkor zavarjuk el, és vegyünk fel helyette másik gazdát. A magyar államigazgatás erősen piramis rendszerű, a normatívákon keresztül az önkormányzatoknak se hagy nagy mozgásteret, gyakorlatilag csak végrehajtók, így értelemszerűen aki a piramis legtetején van, az felelős az egészért. Annak nyílt elismerése, hogy a magyar állam rossz gazda, annak nyílt beismerése, hogy a kormánypárt(ok) képtelen kiállítani egy szett becsületes, tisztességes, hozzáértő vezetői réteget a saját tagjaik és holdudvaruk köréből.

Ha nem megy, nem kell erőltetni, el is lehet menni dolgozni a magánszférába.

Nagyon érdekes jelenség az is, hogy a tehetetlen és pazarló felsővezetés hogy lesz kapitalista élmenedzser a privatizáció után... A privatizációnak nem annak a függvényének kellene lennie, hogy milyen a vezetés, meg hogy mennyi milliárd folyik el, hanem olyan milyen nemzetstratégiai érdek fűződik, fűződhet egy céghez. Na a balliberális rögvalóságban ez a nemzetstratégiai érdek a saját pénztárca vastagsága és az aktuális államcsőd elkerülése szokott lenni...

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2009.01.13. 22:13:39

a meleg és kábszer téma inkább olyan lakmusz sztori, ma este bele se mennék. Vagy mégis.

Nemrég volt egy hír, hogy egy kerítő csávó sündörög egy árvaház szerűség környékén, és 14-16 éves lányoknak adja meg a lehetőséget a gazdagságra, természetesen prostítúcióval. Asszem ennél két meleg szülő sokkal jobb lehetőséget kínál a normális életre. Ugyanez a helyzet az árvaházi kis cigókkal.

Az éhező gyerek fontos probléma bár engem személyesen nem érint. Ellenben én a gazdasági ügyeket tűztem zászlómra odabenn. És végső soron egy jól működő állam tud leginkább fellépni a gyermekéhezés ellen. Egy folyton becsődölő, pazarló nem. Az a nénik, bácsik seggét növeszti csak.

Viszont, itt bejön a keményebb rész. Ha valaki szarik arra, hogy mi lesz a gyerekével, és a nullába beleszül egy gyereket, mert mondjuk lövése se volt arról, h Géza után 9 hónappal előfordul az ilyesmi... nos ide nem pénz kell, mert láthatóan a szabadságával nem tud mit kezdeni.

A szabadság a valódi, életképes felnőttek jutalma, akit támogatni kell egyfolytában, az számítson arra, hogy cserébe a gondoskodásért korlátokat fog kapni. Amivel első körben felállhat, hátha másodjára megy, de ha nem akkor, marad az örök óvoda, szigorú, de nem szadista óvóbácsistúl és nem kedves óvónénistül.

Az államnak pl. kábszerügyben a fiatalok védelme és a betegek gyógyítása a feladata, nem a szórakozók vegzálása. Rendőrségi, bírósági erőforrás megspórol. Hétvégi füves munkaereje megspórol. Maffia pénze helyett államnál ketyeg a brutális jövedéki adó. Plusz külföldi áradat, spec turizmus. És kábszer pénzből sokkal inkább futja civil elhárításra, egészségügyre. És oké ne lehessen mindenhol, csak néhány területen, kísérleti jelleggel és az "egészséges" részek is idepakolhatják "szemetük". Aztán 20 év után meglátjuk sikerült-e.

No akkor jöjjön az állam.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2009.01.13. 22:42:28

holnap :)

ma még kéne neki dolgoznom tovább...

heima (törölt) 2009.01.15. 22:14:10

@urbangeri: az örökbefogadásról nem véletlenül nem írtam részletesen, jómagam ugyanis még nem találkoztam olyan elvetemült liberálissal, aki kiállt volna e mellett, remélem te is rossz viccnek szántad, ezt az árvaházas sztorit meg nem gondoltad komolyan.

Szerinted egy árva, szülők nélkül élő gyereknek az hiányzik, hogy két egynemű szülője legyen? Teljesen tönkre akarod tenni az egyébként se fényes életüket vagy mi?

A gyermekéhezést a fontossági sorrend miatt írtam, pontosan ezért nem szeretnék a fűliberalizációs érveid ellen vitázni. Lehet, hogy teljesen igazad van, de egy apró ellenzéki párt szlogenje jut eszembe 02-ből: tarts sorrendet! számomra ezért erősen visszatetsző mondjuk az ujgen (és az szdsz), nem visztek semmit csak a füves/buzi/antifasiszta vonulatot. Persze mindenki olyan ügy mellett kardoskodik, ami mellett akar, csak akkor én ezt így nem tudom komolyan venni. És vannak ezzel így páran.

De szerintem is hagyhatjuk a széplélek liberalizmust, láthatóan neked se fő érdeklődési köröd :)

heima (törölt) 2009.01.15. 22:15:07

@urbangeri: én meg megyek aludni, hogy holnap újult erővel tudjam megtermelni a fizetésed állambácsinak :)

milkapista 2009.02.10. 11:29:33

Hali! válaszoltam Bogár László témában csak nem rakta ki a friss topikok közé. Azért írok ide hogy lássad, hogy írtam.
De ha már itt vagyok ide is kommentálok valamit.
Érdekesen fogod fel a világot. Az nem zavar téged, hogy több tízezer emebrnek nincs hol laknia és több milliónak nincs munkája(önhibájukon kívül), valamint az se hogy akinek van azoknak a 90%-a gyakorlatilag rabszolga(nekem is most zöldségeskéánt kell dolgoznom egy tescoban mert nincs más munka), sőt még az sem hogy mindennap mindenpercében folyamatosan rabolják ki pénzügyi(és nem pénzügyi) módszerekel az országot ezzel méginkább beszűkítve a lakosság vagyontalan tömegeinek a kilátásait. Az se zavar téged hogy az állam teljesen feleslegesen állampapírokkal finanszírozza magát amiért kamatot kell fizetni, pénzkibocsájtás helyett, ezzel minden évben 1000milliárd körüli tételben növelve meg a kiadási oldalt. És még mondhatnék rengeteg más értelmetlen gazdasági(és nem gazdasági) intézkedést is. De az viszont már zavar téged, hogy a buzik nem házasodhatnak és a füvesek nem téphetnek be legálisan sőt még az egészséges nacionalizmus(ami nem más népek ellen irányul) is.
Buzi nem vagyok, ahoz nem szólok hozzá de a füvet már kipróbáltam. Megtapasztaltam miről is szól az. Hidd el ezerszer károsabb mint az alkohol. Megiszol egy üveg bort kicsit jokedved lesz ennyi. De ha csak mondjuk negyed gramm füvet tekersz be már az teljesen más tudatállapotba hoz téged ha nem vagy erős füves. De egy idő után egyre nagyobb és nagyobb adagokra lesz szükséged hogy elérd ezt az állapotot. Egy idő után ez a füvesek nagy részénél azt váltja ki hogy váltsanak keményebb drogokra(na ezt én nem vártam meg ugyhogy abbahagytam a füvezést amíg lehetett). Az alkalmi füvessel nincs baj de hidd el az ilyen nem kattog ha épp nem jut fűhöz így az se érdekli hogy legális-e avgy sem. A legálissá tétel a keményebb füveseket érdekli de ezzel őket pont a durvább drogok karjaiba löknétek. most lehet, hogy csak 10füvesből 1 tér át keményebbekre de ha legális lenne már lehet, hogy 10ből 3. A turizmussal kapcsolatban meg erkölcstelennek tartanám, hogy abból jussunk bevételhez, hogy valaki pusztítja magát.
süti beállítások módosítása