HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Majdnem tökéletes elemzés

2008.03.27. 05:31 :: urbangeri

Békesi László megállapításaival első hallgatásra tökéletesen egyetértek.

Végül is megértem Bayer Zsoltot, hogy miért támadja Friderikuszt. Bayer célja nyilván diszkreditálni Friderikuszt, aki pártossága ellenére - és éppen ezért - a baloldali politikai média egyik legjobb elemző és értelmiségi háttérműsorait készíti. Ez nyilván irritálja a hazai jobbos fundamentalistákat. Aztán lehet az is, hogy nem Friderikusz a legjobb, de online elérhető rádió-tévé műsorok közül leginkább őt kedvelem. Utána a nem írott online médiában az Inforádió-Aréna következik.

Az Újgén Gazdasági Munkacsoportjának postázom is ezt az írást, hogy a kommentekben vitassuk meg a diagnózist. Amiből kiszemezgetek néhány megállapítást.

1. "A jelenlegi magyar gazdasági struktúra, normális világgazdasági feltételek és normális belpolitika mellett, maximum évi 3%-os növekedést képes generálni" -szerintem ez elérheti a 3,5%-ot is, de a lényeg az, hogy ez kevés szomszédainkhoz, lehetőségeinkhez viszonyítva.

2. "Lényesen költekezőbb a magyar állam, mint a környező versenytársaknak az államháztartása, sokkal több - Kornait hadd idézzem - ugye, koraszülött jóléti államra jellemző intézménnyel, csökevénnyel küzd még ma is, és cipeli magával.
...

...a szociális kiadás a legmagasabb, ugye az intézmények működésének, fenntartásának a kiadásai a legmagasabbak, a területi, központi, és regionális helyi államigazgatás költségei a legmagasabbak, az önkormányzati rendszer a legpazarlóbb.
...
... a nyugdíjrendszer a legbőkezűbb ahhoz képest, amilyen a gazdaság teljesítménye, a legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta Magyarországon a környező országokhoz képest."

3. "A szellemi kapacitások ebben az országban bőségesen rendelkezésre állnak, a politika ezt nem veszi igénybe, vagy azért mert kényelmetlen, vagy azért, mert presztízs okokból fél, vagy azért mert a pillanatnyi politikai érdekei nem támasztják alá azokat a lépéseket, amiket a szakértők ajánlanak."

4. "A csapdának a második eleme, hogyha van egy épeszű ellenzék - rögtön hozzáteszem, ilyen nincs ma Magyarországon - akkor annak az az érdeke, hogy a kényelmetlen, érdekeket sértő reformokat, amelyekről tudja, hogy elkerülhetetlenek, akár nyugdíjkorhatár emelésről van szó, akár a nagyobb közteherviselésről, akár a szigorúbb állami kiadásokról és sokminden mást mondhatnák, a következetesebb adóbehajtásról, az lenne az érdeke, hogy a jelenlegi rezsim csinálja meg, utálják őt az emberek, zavarják el a választásokon, de hajtsa végre azokat a reformokat, amelyek tartósan biztosítják, hogy kisebb legyen az állam jövedelem elvonó szerepe, kisebb legyen a hiány, tehát jobb pozíciókkal kezdhesse ő a munkáját. Hiszen ha ezt a jelenlegi kormány nem hajtja végre, a leendő kormánynak kell megtennie, bármit mond most."

5. "Miután Gyurcsánynak a mozgástere drasztikusan beszűkült, istenigazából teljesen nyilvánvaló hogy a körülötte lévők és az apparátus is istenigazából kivár."

És még van jópár meglátás, amit még kiszedegetek, de előbb aludnom kéne egy kicsit.

2 komment

Címkék: gazdaság friderikusz egy magyar liberális gaz mucsó

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr64398510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.03.28. 20:14:43

Én egy pillanatra nem a főtémához szólnék. Ahhoz is fogok, de még körül kell néznem.
Bayer.
Egy ismerősöm ezt írta róla:
Bayer Zsolt antiszemita. Ezért hát miért ne írna antiszemita cikket?
Igaza van (az ismerősömnek).
A többiről később.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.03.29. 08:41:52

Mit mondhatnék? Bayerzsotti önmaga karikatúrája, de amikor egy ilyen rossz vicc a hatalom véleményformálója, akkor azért baj van.
süti beállítások módosítása