HTML

Ujgen Renegade

Az SZDSZ egykori underground blogja: "Élünk, lélegzünk, van lelkiismeretünk, értünk is hozzá de nem biztos, hogy hivatalosak" VOLTUNK. Most meg pihenek.

Friss topikok

  • vazsmegyeigerdezsház: Cafolatrol akkor beszelhetunk, ha az elmelet piller allitasairol bizonyithato, hogy hamis, es az e... (2011.08.10. 09:14) Kedvencünk Bogár László
  • urbangeri: @Gino: köszi ;) (2010.03.09. 23:08) Felelős ellenzékiség
  • urbangeri: megnéztük öcsémmel, Csermely Péter nagy produkciót nyomott (2010.02.24. 00:41) Viszony a nagyokhoz
  • Teddypompom: hehehehehe. Annnnnyira jó. Mintha hájjal kenyegetnének. Még, még,még ennyi nem elég!!!!!!!!! (2010.02.06. 15:57) Viszlát Ernyő!
  • urbangeri: Van nekem rendes munkám, ez mindig is csak másodállás volt, csak a mókáért. ujgen.blog.hu/2009/02/... (2009.07.29. 23:33) - Hé Johnny,

Linkblog

Kötelező szemellenző?

2007.11.25. 11:09 :: urbangeri

Attól, hogy párttag vagyok még nem kell nagyon elfogultnak lennem. Bár bizonyos  kompromisszumkészségre szükség van, mert egy közösséghez tartozás természetesen önkorlátozással jár. Ez az önkorlátozás a liberális identitással nehezen fér össze. Pontosabban a jelenlegi liberális identitással, amit még tán Kis Jánosék gyártottak le, de komolyabb generálozásra szorul. Ők kiléptek, mert ilyen választ tudtak adni, az önfeladásra. Ez könnyebb is volt nekik, mert egy csomó munkát ledobtak magukról. Szabadúszó értelmiséginek lenni könnyebb, mint nagy koherens, sokszereplős rendszer részeként működni. De vannak hátrányok is, elvesztették direkt befolyásukat az irány megszabására, nélkülük nyilván nekik kevésbé tetsző irányba megy a szervezet.

Mivel nem szeretem az elvtelen kompromisszumokat, eleve abba a pártba léptem be, ahol a legtöbb lehetőséget láttam önálló vélemény megfogalmazására. Nekem ez fontosabb volt, mint az esetleges pártkarrier. Persze azóta, mióta kezdek egyre több energiát fordítani a politikára, de közben a párt gyengélkedik, ill. azt is látom, hogy a beteg szervezeti minták miatt, itt nincs karrier út, úgy kezdek egyre dühösebb lenni. Könnyen lehet, hogy én leszek azon pionírok egyike, aki kitapossa a belső erőemberek arcán át vezető utat, ami minta lehet más fiatalok számára is. De ez fölöttébb nehéz és kockázatos.

Van valahol egy bottom line is, ami alá már nem lehet menni. De ez se feltétlenül a pártból való kilépést jelenti, hanem a nyílt belső ellenállás felvállalását, nyilvános támadásokat a párt vezetése ellen. Kilépni csak akkor fogok, ha látom, hogy van jobb. És ez a keret értelmét vesztette, jobb ja pusztul, kritika nem segít rajta.

Másrészt ebből következik az is, hogy ezt a pártot és annak is a nekem tetsző részét erősíteni kívánom. Azt akarom, hogy az arra késztetést érző liberálisok értsék meg a belső küzdelmeket, lássák, hogy belépve megtalálhatják szövetségeseiket, eldönthetik, eldönthetjük a belső küzdelmet, a nekünk megfelelő irányba. Így végül van esélyük a pártot és az országot a szerintünk helyesnek vélt irányba vinni.

Végül az ember önkritikára való hajlama, a sok nézőpontot mérlegelő gondolkodás meg alkat, sőt inkább kialakult attitűd és nem párttagság függvénye. Azaz pártagságé is, egy jó liberális - szabad gondolkodás, ugye - főleg nem, de bármely komoly értelmiségi sem
lehet szemellenzős.

10 komment

Címkék: szdsz új generáció újgén

A bejegyzés trackback címe:

https://ujgen.blog.hu/api/trackback/id/tr77241020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabrilo 2007.11.25. 13:40:35

"Szabadúszó értelmiséginek lenni könnyebb, mint nagy koherens, sokszereplős rendszer részeként működni."

Kis János és a többiek azért léptek ki, mert vállalhatatlannak tartották a pártot. Ettől függetlenül, amennyire én tudom, mindig oda szavaznak és erről írni is szoktak. Kis János pedig abban az értelemben nagyon is "koherens", hogy régóta nyomja ezt a rawlsiánus ballib cuccost (az más kérdés hogy magával a rawlsiánus ballib cuccossal vannak komoly gondok, de ez más lapra tartozik:)).

De hogy kicsit másról is: ez a "nagy koherens rendszer" az, amitől a konzikat kiveri a víz - és ez sajnos jellemző a mai liberálisokra, nem csak itt, másutt is. Borzalmasan dogmatikusak. A "renccer koherenciájának" fenntartása fontosabb, mint a helyén való cselekvés. Igaz is, ha van ideológia, a helyén való cselekvés megtalálásának nehézségei is elkerülhetők (szocializmus, kommunizmus, emberi jogok, etc.).

"Így végül van esélyük a pártot és az országot a szerintünk helyesnek vélt irányba vinni."

:-(((((( Akárhogy is van, ettől az aufklérizmustól nem tudnak megszabadulni ugye?:((( Nyilván ez is hozzátartozik a libi krédóhoz:-((((((((

ps. és örülök is annak, hogy már nem szabják meg az értelmiségiek a pártirányt. Ha valaminek, ennek igazán örülök. Ha valamitől az embernek forog a gyomra, akkor az a modern értelmiségi toposza, aktivista filozófusként társadalommérnökösködik. Annál rosszabb pedig nincs.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.11.25. 22:12:45

Az egy dolog, hogy vállalhatatlannak tartja a pártot, más lapra tartozik, hogy akkor belülről kéne átalakítania. Harmadik lapra viszont az tartozik, hogy valszeg meg is próbálta az elmúlt X évben... s feladta.

Ő valószínűleg NAGYON sokat tudhat az SZDSZ-ről, úgyhogy a döntését gondolhatjuk megalapozottnak, és főleg átgondoltnak. De ezt csak innen a partvonalról gondolom...

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.11.25. 22:21:59

Gabrilo írta a másik poszt végén:
"Csak az a probléma, hogyha végigzongorázzuk az összes szart a szocikkal való házasságtól a kormányzati negyedes biznicekig, akkor minden érdekcsoportot sorra veszünk, és nem marad más: és ez maga a szadesz. Sok kis érdekcsoport, és mindegyikről elmondható külön-külön hogy "csak egy a sok közül". a maradék a belső ellenzék, akik biztos az antikommunista liberális hagyományt folytatnák, de vannak vagy öten és nem halljuk őket."

Na, nekem is ez a problémám, amit nem értek. S nekem hiányzik a morális alapú értékítélet, miközben a másik oldalt hasonló dolgokért szídják. (Kommunikációs sablon, tudom.)

De hol a moralitás? És visszatérek az eredeti kérdésre, miben jobb a szadesz? Ugyanúgy van benne lopás, csalás, korrupció, mint a Fideszben, vagy az MSZP-ben, Te azt mondod, nálatok kevesebb, valamelyik nap egy MSZP-s ismerős letolvajbandázta az SZDSZ-t, a Fideszről nem is beszélve.

Létezik olyan, hogy kisebb korrupció, kisebb lopás? Nem egy egységes morális alapnak kellene lennie? Lopás = lopás, korrupció = korrupció?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.11.25. 22:24:37

ezt a pártot állítólag már 98 óta, vagy még régebbóta "alakítják át", meg ígérnek hetet-havat össze.
Ha bejutnak a parlamentbe 2010-ben, na azt nem hiszem el. Akkor én is újraszámolást fogok kérni pedig nem szokásom:)))
Nagyon, NAGYON megérdemelnék hogy kint maradjanak. NAGYON.

magwas · http://magwas.boldlygoingnowhere.org/ 2007.11.27. 06:25:04

Nem tudom, hogy a kitartásodat becsüljem, vagy a naivitásodon nevessek.

A pártpolitika ma magyarországon halott ügy. A parlamenti pártok mindegyike megkövesedett szar, amiket gazdasági érdekcsoportok rugdosnak. Szerintem a rendszerbe új dinamizmust ezeken keresztül bevinni lehetetlen. Szerintem jó ideig még semmit nem lehet velük kezdeni. Először meg kell tanulni a demokrácia játékszabályait, utána/közben kitalálni egy működőképes modellt, és mikor idáig eljutottunk, akkor kell az egészet szétszedni, majd újra összerakni. Párt az utolsó lépéshez kell (ha úgy gondoljuk, hogy a forradalom hülyeség. én úgy gondolom), de ez nem a mai parlamenti pártok valamelyike lesz, hanem valami olyasmi, amilyen az Élőlánc akar lenni ma.
Az egészet pedig helyi szinten kell kezdeni, elsősorban helyi ügyekkel, részvételi költségvetéssel, meg mindennel amivel meg lehet mozgatni az embereket. Ha már helyi szinten bemozdultak a dolgok, akkor lehet egyáltalán elkezdeni politikai pártokban gondolkodni.

Tudom hogy elsőre naívnak, nagyívűnek és hülyeségnek hangzik a dolog, mentségemre legyen szólva, hogy elég sokat gondolkodtam rajta;)

aranyhaj.blogspot.com 2007.11.27. 08:08:36

Valami új kellene... a mostani pártok már leszerepeltek.

aranyhaj.blogspot.com

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.11.27. 20:14:20

aranyhaj: valami újat rendkívül nehéz létrehozni.

A jelenlegi struktúrát nagyon nehéz megváltoztatni, nagyon sok pénzbe kerülne egy új szervezet nincsenek független médiumok, ill. nagyon nehéz átütni ezeket.

nol.hu/cikk/467295/
4. 5. bekezdésben fejtegetem
"Először is a középszerű politikusok piacát rendkívül erős korlátok védik. Ilyen a valaha négy-, ma ötszázalékos parlamenti bejutási küszöb. Igaz, ez a korlát a szélsőséges pártok parlamenti párttá válását is megnehezíti, de ugyanúgy gátat szab bármely más parlamenten kívüli párt és a maiakkal szemben alternatívát jelentő politikusi kör megerősödésének is.

Másodszor ott van a szürke zónában mozgó választási pénzek elképesztő mértékének szégyene. Az engedélyezett kampányköltségeket minden parlamenti párt sokszorosan túllépi, és valahogy soha nem tudnak megegyezni a kampányfinanszírozás abszurditásainak fölszámolásában. A TNS Media Intelligence adatai szerint nyolcmilliárd forintot költöttek listaáron kampányra a pártok. Persze nem feltétlenül volt ennyi a valós költés, hanem egy részét kiválthatták pártközeli médiacégek filléres áron elszámolt természetbeni juttatásai is."

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.11.27. 20:23:21

egyiketsem, gabrillo: kohérens rendszer alatt nem a filozófiai elméletet, hanem egy párt szervezet rendszerét értem.

Egy értelmiséginek ebben nem muszáj benne lennie. De a pártnak viszont kapcsolódnia kell szellemi holdudvarához, hiszen honnan táplálkozik, mi kontrolálja.

Szóval az én olvasatomban, a tudósnak a szervezeti háborúból, a nehéz érdekérvényesítésből lett elege. De az SZDSZ egyik felét igen komolyan befolyásolja Kis, és ezzel ő is tisztában van. Nekem úgy tűnik, hogy ők kapcsolatban állnak a Fodor-szárnnyal.

Hack meg alkotmánybíró akar lenni. Ezért távolodott el. (És rá is fér erre az alkotmánybíróságra, hogy egy Hack formátumú figura kezdjen el működni benne.)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.11.27. 20:56:08

Hát meglátjuk, mire visz ez az egész. Én tippelek arra, hogy nagyon agresszív fasisztaveszély-propaganda lesz.

Egyébként számít valaki nálatok arra, hogy esetleg egyáltalán nem juttok be a parlamentbe a következő ciklusban?

Most kicsinek tartom az esélyét sok ok miatt, de azért kiváncsi volnék, mi történne ha mégis bekövetkezne ez.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.11.28. 01:20:03

Szerintem valós programmal kell előállni, normális válaszokat adni az SZDSZ-es miniszetériumok körüli problémákra. Ugye az egészségügy környékén a legnagyobb a gond. Őszintén meg kell mondani, hogy beszart, újból neki kell esni. Több egyeztetéssel a társadalmi partnerekkel. Még ha olyanok azok a partnerek is amilyenek, lásd a szakszervezeteket. És majd az őszinteség megszüli a maga 5 százalékát.

De ahhoz sokkal jobban kell kommunikálni is.
süti beállítások módosítása